Вие сте тук

Шидло: Вишеградската четворка има рецепта за реформи в ЕС

Дата на публикуване: 
сряда, 7 Септември, 2016 - 09:27

Вишеградската четворка, обединяваща Полша, Чехия, Унгария и Словакия, има рецепта за реформиране и укрепване на Европейския съюз, заяви полският премиер Беата Шидло след лидерска среща на държавите от групата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Без да навлиза в подробности, Шидло каза, че четирите страни ще представят обща позиция на неформалната среща на върха на блока на 16 септември.

Позицията трябва да подготви Съюза към едно бъдеще без Великобритания, допълни полският премиер.

В кулоарите на икономически форум в полския град Криница унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Брекзитът дава повод за коригиране на допуснатите от Евросъюза грешки. Словашкият премиер Роберт Фицо допълни, че на срещата в Братислава ще бъде дефинирана рецепта за оздравяването на Съюза. А премиерът на Чехия Бохуслав Соботка съобщи, че в Братислава ще бъде обсъден въпросът за създаването на европейска армия.

По повод охраната на границите на ЕС и мигрантския поток премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че Европейският съюз трябва да защитава възможно най-далеч на юг границите си от неконтролираната миграция.

Орбан похвали страните, които помагат на България да охранява своите граници от нелегални мигранти, опитващи се да стигнат до западни държави.