Вие сте тук

В Македония днес е Ден на траур в памет на жертвите на наводнението

Дата на публикуване: 
понеделник, 8 Август, 2016 - 12:17

 

По последни данни, водната стихия е отнела живота на 22 души, десетки са ранени, шестима все още са в неизвестност.

В Македония днес е Ден на траур в памет на жертвите на наводнението в Скопие от нощта срещу неделя, предава БНР. В Скопие продължава отстраняването на причинените от стихията щети. В сила е и обявеното извънредно положение.

Продължава издирването на хора в засегнатите от бедствието райони. За отводняване на засегнатите сгради са мобилизирани частни фирми и доброволци.

В Скопие тази сутрин се проведе среща между българския екип от служители на Пожарната и Оперативния щаб в македонската столица, който координира действията по преодоляването на щетите.

В съобщение от пресцентъра на Министерски съвет се казва:  Българският екип от пожарникари от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР и от Столична община, който замина за Република Македония, за да помогне при издирването на хора и отводняването на сгради, пристигна в Скопие малко след полунощ. Задачата, поставена им от министър-председателя Бойко Борисов, е да оказват пълно съдействие на местните власти за по-бързото овладяване на ситуацията.

Екипите вече са се включили в операцията по издирване на хора.

Предстоят допълнителни уточнения от каква помощ още има нужда в Република Македония за преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Координацията в това отношение е възложена на началника на политическия кабинет на премиера Борисов.

Освен България помощ за възстановителните дейности в Македония обещаха Сърбия и Косово. При необходимост готовност за помощ изрази и Европейският съюз.

Българският Червен кръст  е в готовност да подпомогне Македонския Червен кръст, се казва в съобщение на организацията. Двете национални хуманитарни организации са в постоянен контакт относно най-належащите потребности на бедстващото население

Българският Червен кръст поднася своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при опустошителното наводнение в Република Македония.

БЧК подкрепя и се присъединява към усилията на правителството на Република България да се окаже незабавна и ефктивна помощ на пострадалото население.

Ръководствата на двете червенокръстки организации непрекъснато обменят актуална информация за ситуацията. След получаване на окончателния анализ от Македонския Червен кръст за най-належащите нужди, БЧК има готовност незабавно да предостави необходимата помощ за подпомагане на бедстващото население.

Във Фейсбук страницата си Македонският червен кръст е обявил сметки за дарения, както и нещата от първа необходимост: