Вие сте тук

Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС, че не изпълнява обещанията си по мигрантската сделка

Дата на публикуване: 
вторник, 26 Юли, 2016 - 09:22
Тема: 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци.

Въпреки това Турция ще изпълни своите ангажименти по бежанския въпрос. Досега от обещаните от ЕС 3 милиарда долара са отпуснати един - два милиона, заяви Ердоган в интервю за германската телевизия АRD, цитирана от БНР.

Споразумението предвижда Турция да не допуска преминаването на мигранти в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия.

На свой ред Евросъюзът пое задължение за финансова помощ за бежанците, за подновяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС и за премахване на визите за турски граждани.

По повод идеята за връщане на смъртното наказание, президентът поясни, че искането за това е на народа и властите трябва да се вслушат в него. "Какво казва днес турският народ?", попита Ердоган. "Той иска смъртното наказание да бъде възстановено. И ние, като правителство, трябва да се вслушваме в народа. Не можем да кажем: не, това не ни интересува", добави Ердоган.

Същевременно правителството реши да преименува първия мост над Босфора в Истанбул на "Мост на мъчениците от 15 юли", като така почете паметта на цивилните жертви, убити при оказване на съпротива на осуетения опит за военен преврат.