Вие сте тук

Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България (обновена)

Дата на публикуване: 
понеделник, 25 Юли, 2016 - 13:53
Тема: 

Говорител на германското МВР заяви, че нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България, съобщава БТА, цитирана от БНР.

Нападателят е единственият загинал при взрива край мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души. Дванайсет души са ранени.

Нападателят се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че най-вероятно става дума за ислямистко терористично нападение.

По данни на градските власти, в Ансбах живеят близо 600 бежанци.

 

Für den mutmaßlich syrischen Gewalttäter in #Ansbach lag eine Abschiebeandrohung nach #Bulgarien vor. #Dublin https://t.co/BY2Y0GWNYA

— BMI (@BMI_Bund) July 25, 2016

Германските власти разследват 59 бежанци, заподозрени за възможни връзки с терористични организации, съобщи германският вътрешен министър Томас де Мезиер пред вестник "Функе", цитиран от Асошиейтед прес.

Според министъра би било грешка да се поставят под общо подозрение всички бежанци, "въпреки че индивидуални случаи се проучват". Той добави, че в огромното мнозинство от случаите започнатите разследвания приключват с негативен резултат, т.е. подозренията се оказват несъстоятелни.

Де Мезиер призова за по-добра защита на германските граници, без да се спира достъпът на бежанци "по законен и безопасен начин в страната - в разумни мащаби". Той отбеляза също, че в случая с кървавото нападение в Мюнхен в петък вечерта няма признаци извършителят - роден в Германия син на ирански бежанци - да не е успял да се интегрира в германското общество.

*16:30  Главният секретар на МВР Георги Костов допусна възможността взривилият се сириец в германския град Ансбах да е трябвало да бъде депортиран за България. Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме, посочи той, цитиран от БТА.

Ако лицето е било задържано на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент, обясни главният секретар. Той допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС. В случай, че тези хора имат право на хуманитарен статут, той се получава от Агенцията за бежанците, добави главният секретар на МВР.