Вие сте тук

Президентът посочи енергетиката като най-тежко засегнатия от корупция сектор у нас

Дата на публикуване: 
понеделник, 4 Юли, 2016 - 13:55

Президентът Росен Плевнелиев посочи енергетиката като най-тежко засегнатия сектор от корупцията у нас, съобщава БНР. Пред участниците в обществено-политическия форум "Завладяването на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България",  държавният глава нарече корупцията "допълнителен данък за достъп до публични услуги".

Президентът подкрепи проекта за Закон за противодействие на корупцията и предупреди, че той няма как да проработи, ако е плод на компромис.

На форума, посветен на проблемите на корупцията, държавният глава беше категоричен, че антикорупционният закон може да осигури легитимна база за борбата с това явление.

Една държава не би била суверенна без либерализация на енергийния пазар, каза държавният глава и се върна към някои от проектите като АЕЦ "Белене" и "Южен поток", които постави в категорията Големия шлем. Според Плевнелиев всеки българин плаща за провала на тези проекти.

Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-ма година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме сега, попита риторично президентът.

Форумът, в който участваха вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, правосъдният министър Екатерина Захариева, председателят на ВКС Лозан Панов и членът на ВСС Соня Найденова, се превърна в място за дебат на приетия на първо четене Закон за противодействие на корупцията. Те признаха, че от него има полза. Някои от участниците признаха още, че законът няма да се справи с констатираните от Центъра за изследване на демокрацията големи проблеми, какъвто се оказва административната корупция.

Според този доклад, ръстът на административната корупция през последните години се е увеличил в пъти.