Вие сте тук

Младежи и предприемачи опознават европейските институции в Брюксел по покана на евродепутата Мария Габриел

вторник, 28 Юни, 2016 - 11:04

Посетителска група от България е на двудневна визита в Брюксел по покана на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел. В състава на групата са победителите в седмия ученически конкурс на евродепутата от Русе, Бургас, Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сливен, Стара Загора, Троян, Силистра, Кърджали и Тетевен, журито на конкурса, предприемачи и младежи от Бургаска област, лауреати на русенския конкурс "Виното в бита и културата на европейските народи" и студентската изложба „Gift of love“, проведени под егидата на Мария Габриел.  

Лекция за дейността на Европейския парламент постави началото на работното посещение в Брюксел. Българската група се запозна с интересни факти от историята на единствената пряко избирана от гражданите европейска институция, с процедурите за вземане на решения, с организацията и начина на работа. Домакинът Мария Габриел представи ключовите си отговорности и приоритети в дейността си в Европейския парламент, сред които особен интерес предизвикаха темите за миграцията, визовата политика и участието на жените в бордовете на дружествата. Сред коментираните въпроси по време на дискусията, в която се включиха и други евродепутати от групата на ГЕРБ/ЕНП, бяха още младежките политики, финансирането на малките и средни предприятия и актуалния въпрос за референдума във Великобритания.

Веднага след това последва среща с популярния за българите евродепутат Карлуш Коелю - докладчик за готовността на България за приемане в Шенген. Той подчерта необходимостта от по-голяма солидарност в рамките на Европейския съюз, защото без такава не биха могли да се взимат ефективни общоевропейски решения за отговор на днешните предизвикателства, като миграционната криза например. В този контекст Коелю припомни положителното становище, което вече е дал за приемането на страната ни в Шенгенското пространство като изпълнила всички условия, а Шенген е именно израз на европейска солидарност.   

Визитата продължи с ролева игра в Парламентариума (посетителския център на Европарламента), където по новаторски и забавен начин групата влезе в ролята на евродепутати, водейки преговори и гласувайки европейско законодателство. Играчите бяха поставени в среда на високо напрежение, подобна на тази на истинските членове на Европейския парламент.

Двудневното посещение в Брюксел продължава с посветена на Бургас конференция „Инвестиране в регионите – моделът на Бургас“, обиколка в сградата на Европейската комисия и запознаване с изпълнителните й отговорности и посещение на атрактивния парк „Мини Европа“.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.