Вие сте тук

Борисов се срещна с Меркел и Юнкер

вторник, 31 Май, 2016 - 10:05

Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди юбилейния конгрес на ЕНП. Събитието се провежда в Люксембург, съобщава правителствената пресслужба. 

Министър-председателят информира председателя на ЕК за мерките, които българското правителство и държава предприемат за защита на границата във връзка с бежанския поток. Двамата обсъдиха ситуацията в региона, като премиерът Борисов го запозна и с етапа на изграждане на преградното съоръжение.

По време на разговора министър-председателят посочи добрата организация на работа между българската армия и полиция във връзка със задържаната група мигранти, върнати в Гърция.

Г-н Юнкер поздрави премиера и българската държава за навременната реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа.

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света. 

„ЕС гарантира мир и хуманност във времена на кризи. Съюзът показва как се пазят човешките права и се защитават основни ценности“, отбеляза министър-председателят. Той посочи, че понякога решенията за проява на солидарност с хората, търсещи убежище, не са най-лесни за вземане, но са правилните, щом са съобразени със защитата на човешки живот.  Премиерът допълни, че верният начин това да се случва е да има общовалидни правила и процедури на европейско равнище, които да правят най-безболезнен този процес. По думите му, в настоящата мигрантска криза е необходимо европейските държави да проявяват солидарност с най-засегнатите страни, така както са го правили през цялото съществуване на Общността.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.