Вие сте тук

Юнкер: Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде катастрофа

петък, 13 Май, 2016 - 10:54

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, това ще е катастрофа, но британците сами трябва да решат дали искат да останат в общността, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде „Дарик”.

Попитан дали евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде катастрофа, Юнкер отговори: "Да." "Ако Великобритания реши да напусне ЕС, това ще доведе до множество проблеми", каза той.

"Аз обаче не мисля, че е нужно сега ръководителят на ЕК да отиде в Лондон (въпреки многобройните покани) и да съветва британците какво да правят. Британците сами ще направят това, което е правилно", заяви Юнкер на форум, организиран от радиотелевизионната компания Ве Де Ер,

Ако бъде взето решение за излизане на Великобритания от общността, ЕС няма да промени своя курс, каза той.

Според него ако Великобритания напусне общността, възможно е да се засилят центробежните сили в ЕС.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви обаче, че ако Великобритания излезе от съюза, това няма как да не се отрази съюза. Той изрази надежда, че на референдума на 23 юни британците ще гласуват за оставане в 28-членната общност. Но ако британците решат друго, тогава ЕС няма просто да продължи като 28 минус един", каза Щайнмайер на конференция за Европа в германското външно министерство.

Като пример за район, в който може да се разгорят стари проблеми, той посочи Северна Ирландия и границата й с членуващата в ЕС Ирландия, която е отворена и където положението е до голяма степен спокойно. "В момента, в който Обединеното кралство излезе (от ЕС), отново ще има граница между Ирландия и Северна Ирландия. Най-малкото е възможно отново да пламнат утихнали конфликти", заяви Щайнмайер.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.