Вие сте тук

Парламентарна комисия отхвърли антикорупционния закон на Кунева

Дата на публикуване: 
петък, 13 Май, 2016 - 09:54

Парламентарната комисия за борба с корупцията отхвърли с 6 гласа "въздържали се" срещу 4 гласа "за" законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщава БНТ.

Дискусията по темата продължи над 2 часа, като в нея участва и вицепремиера Кунева. Депутатите отправиха над 30 забележки, сред които начинът, по който ще се избира шеф на Бюрото за предотвратяване на корупцията и приемането на сигналите и защо шефовете на РПУ-та и синдикалните лидери не попадат в обхвата на закона.

Министерският съвет няма как да промени вече внесен законопроект, но народните представители имат пълната възможност между първо и второ четене да направят промени, каквито намерят за необходими. Ако това народно събрание е решило, че не може да събере достатъчно подкрепа за неподписаните сигнали, просто няма да ги гласува.  Този коментар направи в предаването "Преди всички" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя  посочи, че чистия жанр и ясната форма на гласуване са за предпочитане.

Относно основния препъни камък в законопроекта - притесненията около неподписаните сигнали, Меглена Кунева уточни, че между първия и втория вариант на закона разликата е чувствителна, без да се отнема основната идея:

Проблемът е отделен в специална глава и самият орган няма никакви възможности за волунтаризъм. Сигналите подлежат на предварителна проверка и гаранциите са много повече.

Когато от едната страна имаме власт, а от другата страна - гражданин с много по-малки възможности, трябва тази житейска асиметрия да бъде компенсирана с онова, което европейската правна доктрина нарича овластяване на гражданите.Т.е. да му се даде на човека още една възможност – ако се страхува от онзи с повече власт и по-голяма сила, да не казва своето име. Това обаче не означава, че се прави анонимен сигнал в посока тип „клевета“.

Депутатите на РБ и на ГЕРБ подкрепиха единодушно закона да мине на първо четене в тази му концепция, подчерта още вицепремиерът.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева прогнозира в интервю за "Хоризонт", че антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева ще бъде подкрепен от депутатите, въпреки отхвърлянето на текста от ресорната парламентарната комисия вчера.

От своя страна Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия изрази очакване в правната комисия законопроектът да бъде подкрепен не само от ГЕРБ и РБ и мотивира това очакване така:

След неколкомесечни дебати вече имаме коригиран текст, който смятам, че голяма част от народните представители следва да подкрепят, ако наистина искаме да сме държава, достатъчно активна в борбата с корупцията. В контекста на постоянните сравнения с Румъния можем да вземем отговорно решение и да подкрепим законопроекта във вида, в който е представен.