Вие сте тук

Европейския парламент гласува доклад на Илияна Йотова за планинските региони в Европа

вторник, 10 Май, 2016 - 13:55

Огромно мнозинство в пленарната зала на ЕП прие доклада на Илияна Йотова за планинските региони в Европа. Всички политически групи, с изключение на крайнодесните, подкрепиха почти единодушно нейната инициатива, която цели специално внимание и  нови възможности за инвестиции в планинските региони чрез европейски средства.

"Необходима е специална програма за развитието на планинските региони, всички сме убедени в това" - заяви българският евродепутат на продължилата повече от три часа дискусия в Страсбург. Илияна Йотова настоява за определяне на процент от европейското финансиране само за планините и възможности за целеви проекти за финансиране и подпомагане на планинските региони на Европа. Конкретното предложение е в  следващия програмен период за европейските фондове да се включат допълнителни инвестиции в планините. Планините представляват 30% от територията на ЕС и близо 17% от европейските граждани. Те имат своите специфики, които изискват специални мерки – от трудната достъпност и атмосферните условия до промените в климата, развитието на образованието и бизнеса.

"Приветствам инициативата на г-жа Йотова, защото планините трябва да бъдат опазени. Те са нашия основен източник на питейна вода. Ние трябва да подкрепим инвестиции в традиционните икономически дейности, както и за развитието на транспортни и телекомуникационни връзки" , заяви Франц Богович, докладчик от групата на ЕНП.

 Амбицията на този доклад е да прерасне в стратегия за планините – е категоричното мнение на Илияна Йотова.

Какво бе постигнато чрез приетите днес предложения?

Европейската политика за сближаване трябва да инвестира в производството на различните видове възобновяема енергия – вятърна, слънчева водна и биомаса. Планинските региони могат да бъдат развивани чрез туризъм и био - земеделие , които да бъдат подпомагани с целеви средства от оперативните програми. Специално внимание в доклада е отделено на  инвестициите в малките и средни предприятия, особено в сферите на туризма, традиционните занаяти и земеделието.

Йотова предлага специално разработване на системата на  за дуално образование. За пример тя използва немските планински региони, които имат постигнати добри резултати в заетостта чрез комбинирането  на традиционно образование с практика в определен занаят.

Не на последно място българският евродепутат е поставил въпроса за инфраструктурата и интернет. Според нея връзките между планините и прилежащите области са ключови. Освен традиционните икономически предимства на добрата инфраструктура, голяма част от турститите в планинските региони са именно от близките градове. Висококачественият интернет от своя страна е от ключово значение да останат младите хора в планините.

Според Йотова демографската криза на планинските региони е най-сериозното им предизвикателство. "Обезлюдяване на планините не е ограничено единствено до периферни държави като България и Румъния, в които изчезват цели планински общини. То се случва и в по-богатите държави на Европа. Затова настоявам в следващия програмен период и прегледа на сегашната финансова рамка да се постави специален акцент върху планините. Те са неизмеримо богатство за всички нас и бъдещите поколения няма да ни простят ако сега не им обърнем внимание", каза тя.

Комисарят по околната среда Кармену Вела присъства в пленарната зала и предложи да проведе консултации с държавите членки по политиката на сближаване с акцент на планинските региони и за тяхното целево финансиране в новата многогодишна финансова рамка.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.