Вие сте тук

ЕС предоставя 83 млн. евро за подобряване на условията за бежанците в Гърция

Дата на публикуване: 
вторник, 19 Април, 2016 - 16:15
Тема: 

Днес Европейската комисия обявява предоставянето на 83 млн. евро по линия на новия инструмент за спешна подкрепа, предложен от Комисията на 2 март, съобщава информационната служба Рапид.  Целта на финансирането е да се подобрят условията на живот на бежанците в Гърция, като средствата ще бъдат незабавно отпуснати на Върховния комисариат за бежанците на ООН, Международната федерация на Червения кръст и шест международни неправителствени организации.

Тези партньори ще работят съвместно с гръцки неправителствени организации, които познават местните условия.

Комисарят на ЕС по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис подписа днес в Атина първите договори съгласно новия инструмент за спешна подкрепа в рамките на ЕС, който беше създаден, за да се помогне на държавите членки да се справят с кризи, като присъствието на голям брой бежанци.

„Трябва възможно най-бързо отново да осигурим достойни условия на живот за бежанците и мигрантите в Европа. С първите проекти, които се осъществяват по места, даваме конкретен пример за това как ЕС отговаря на предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Финансирането ще се отпусне на партньори в областта на хуманитарната помощ, които си сътрудничат тясно с гръцкото правителство и местни НПО, за да се гарантира добре координираното и организирано предоставяне на помощ на възможно най-много места.“ Това заяви Христос Стилианидис, комисар на ЕС по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи.

Комисарят се срещна с гръцкия министър г-н Музалас и посети проекти в подкрепа на бежанците в Елеонас заедно с министъра и кмета на Атина г-н Каминис.

Чрез тези нови проекти Комисията ще помогне да се осигурят първични здравни грижи, храна, по-добри хигиенни условия и пригодени за нуждите на децата помещения и да се изградят временни жилища за десетки хиляди бежанци и мигранти в Гърция.

Обявеното днес подпомагане е в допълнение към цялостната подкрепа, осигурявана от ЕС в контекста на бежанската криза в Гърция. От 2015 г. насам Гърция вече е получила спешно финансиране в размер на 181 млн. евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ за справяне с бежанската криза, след като 509 млн. евро вече бяха отпуснати по линия на тези фондове за гръцката национална програма за периода 2014—2020 г.