Вие сте тук

В нов доклад се подчертава силното въздействие върху обществото на пазарите за наркотици в ЕС

сряда, 6 Април, 2016 - 13:00

В доклада от 2016 г. за пазарите на наркотици в ЕС, публикуван днес от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) и Европол, се оценява, че всяка година европейците харчат поне 24 милиарда евро за наркотици, което представлява една от най-печелившите дейности на организираната престъпност в Европа, съобщава Рапид. В доклада се прави актуален анализ на пазара на наркотици в ЕС, като се обхващат тенденциите по цялата верига на доставки — от производството и трафика до пускането на пазара, разпространението и потреблението. В него се анализират също значителните разходи, които тези пазари създават за обществото, включително тяхното въздействие върху предприятията, държавните институции, градските квартали, семействата, хората и околната среда.

При представянето на заключенията от доклада Димитрис Аврамопулос, комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството, заяви: „Съвременните наркотрафиканти бързо се възползват от движението на транспорт, стоки и хора по света и нанасят вреда, като същевременно създават заплаха за общественото здраве. Те използват новите технологии и интернет, нарастването на световната търговия и търговската инфраструктура, за да извършват бързо престъпните си дейности през граница. Освен това нестабилността в съседни на ЕС региони би могла да има сериозно въздействие върху пазара на наркотици в Европа. В този ценен доклад се разглеждат връзките с други престъпни дейности и начините, по които незаконните приходи от търговията с наркотици могат да финансират контрабандата на мигранти и тероризма и да подкопават международните усилия за развитие.“

Алексис Госдел, директор на ЕЦМНН, добави: „Два са двигателите на европейския пазар на наркотици: печалба и власт. Важно е те да бъдат взети предвид, както и по-широкото въздействие на пазарите на наркотици върху обществото, за да намалим вредите от наркотиците. Познаването на тази реалност е от съществено значение за разработването на нови стратегии за противодействие на престъпността и за опазването на здравето, сигурността и благоденствието на нашите граждани“.

Роб Уейнрайт, директор на Европол, заяви: „Производството и трафикът на наркотици остават един от най-големите и иновативни престъпни пазари в Европа. Този пазар става все по-комплексен и все по-свързан с други форми на престъпност и дори с тероризма, и представлява основна заплаха за вътрешната сигурност на ЕС. Координираното трансгранично сътрудничество в областта на правоприлагането е от съществено значение за намаляването на мащаба и въздействието му, а това може да се постигне чрез специфичните оперативни способности на Европол и другите инструменти на ЕС.“

Докладът, придружен от стратегически преглед, съчетава уменията на ЕЦМНН за наблюдение и анализ в областта на наркотиците с оперативното разузнаване на Европол относно тенденциите в организираната престъпност. В него се описва един приспособяващ се, опортюнистичен и постоянно развиващ се пазар, който представлява основно предизвикателство за политиците, правоприлагащите органи и общественото здраве.  

Докладът показва, че макар традиционните маршрути на трафика да се запазват, диверсификацията продължава. В сравнение с миналото маршрутите изглеждат по-малко свързани с конкретен вид наркотик, а същевременно законната транспортна и логистична инфраструктура продължава да се използва, като морските контейнери представляват подходящ канал за внос на големи пратки наркотици в Европа. Последните нововъведения в интернет, сред които мрежите от типа „даркнет“, софтуерите за анонимизиране и криптираните валути също откриват нови възможности за предлагането на наркотици онлайн.

От анализа в доклада се открояват три основни теми:

Все по-тесните връзки между трафика на наркотици и другите форми на престъпност: организираните престъпни групи, участващи в пазара на наркотици, се диверсифицират и търгуват с различни видове наркотици, занимават се с други форми на престъпност, включително тероризъм, създават съюзи през етническите и географските граници и се възползват от експертните познания на специалисти.
Глобализацията и технологиите ускоряват промените в пазара на наркотици: престъпните групи се възползват бързо от възможностите, предлагани от по-лесния достъп до информация, интернет и нарастването на международната търговия.
Групите, специализирали се в престъпления, свързани с наркотиците, са географски концентрирани:производството или трафикът на наркотици са концентрирани на определени географски места, намиращи се в пределите на Европа и извън тях; някои са установени отдавна, но се появяват и нови зони (напр. за трафика на хероин през Южен Кавказ).

В доклада се подчертава как координираните действия на равнище ЕС могат да помогнат за борбата с търговията с наркотици и се очертава всеобхватен набор от препоръки и действия в ключови области, които да послужат за оформянето на бъдещите политики и дейности. Стратегията на ЕС за борба с наркотиците за периода 2013—2020 г. и планът за действие (2013—2016 г.) предоставят рамка за борбата с наркотиците в ЕС и допълват националните стратегии на държавите членки. Първостепенната цел е да се постигне осезаемо намаляване на наличността на наркотици посредством прекъсването на трафика, разбиването на организираните престъпни групи, ефикасното използване на наказателноправната система, ефективното правоприлагане, основаващо се на разузнаването, засилен обмен на разузнавателни сведения и съсредоточаването на усилията на равнище ЕС върху мащабната, трансграничната и организираната престъпност, свързана с наркотиците.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.