Вие сте тук

Европа към САЩ: Не слушайте Доналд Тръмп, имаме нужда от НАТО

сряда, 6 Април, 2016 - 14:11

Разминаването в мненията е поразително. След като Доналд Тръмп показа пренебрежението си към“отживялата” НАТО тази седмица, лидерите на източноевропейските и балтийските държави изпратиха много по-различно послание към американските лидери: американската подкрепа за 66 годишния съюз е по-важна от всякога, коментира „Политико”.

„В интерес на Съединените щати e да няма война в Европа“, сподели пред репортери полският президент Анджей Дуда във Вашингтон. „Съюзът трябва да бъде опазен от всички страни“ от изключително агресивната Русия, добави той.

Администрацията на Обама несъмнено слуша. В сряда, тя съобщи, че от февруари 2017-та година ще бъдат изпратени повече войскови части и танкове в източните части на Европа и е планирано да има военни учения в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България и Унгария.

Почти никой друг не мисли като Тръмп относно това Съединените щати да прекратят почти 70 годишна следвоенна политика и да намалят участието на Щатите в съюза. Но неговото наблюдение, че европейските правителства често се възползват от американска военна намеса може да е гледна точка, споделяна от много хора във Вашингтон. Дори президентът Барак Обама е критикувал това, че Европа прекалено много разчита на военна подкрепа от страна на САЩ.

Лидерите на източноевропейските държави бързо отвърнаха на САЩ: „Ние плащаме по наш собствен начин.“

„Ние разбираме, че сигурността не е еднопосочна улица. Не може да бъдеш единствено консуматор – трябва да дадеш своя принос,“ каза министърът на обраната на Естония, Ханнес Хансо пред „ПОЛИТИКО“, след среща с министъра на отбраната в Пентагона Аш Картър.

Като се има предвид участието на Естония в Близкия изток и Балканите, и това че населението и наброява само 1,3 милиона, той каза, че страната му изпраща инструктори в Ирак за да помагат в обучението на защитните сили и добави, че Естония е една от само петте страни, които посрещат мандата на НАТО за изразходването на най-малко 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана. (Останалите са САЩ, Полша, Гърция и Обединеното кралство.)

Когато беше попитан за коментарите на Тръмп, Хансо отговори, че не е искал да бъде замесван във вътрешната политика на САЩ. Но той добави: „Трябва ли европейските страни да направят повече? Да, те трябва да направят повече.“

На реч в Германския фонд Маршал полският президент Дуда наблегна, че „ние бяхме до Съединените щати в Ирак и Афганистан. Днес ние сме една от малкото държави в съюза, които харчат 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана и ние целим модернизиране на нашите въоръжени сили.“

Съкращаването на бюджета за европейската отбрана е спряно след години на възстановяване. Бившият главен командващ на Съюзническите сили в Европа Адмирал Джеймс Ставридис: „Обичаме да притискаме европейците“, но истината е, че членовете на съюза на НАТО освен САЩ са похарчили общо 300 милиарда долара за отбрана – повече от похарченото от Русия и Китай за отбрана.

 „Трябва да насърчим съюзниците да харчат повече и също така да създадат усещане у Съединените щати, че има голяма полза от нашия долар в този съюз“, каза той.

Ставридис, който ръководи операциите на НАТО в Афганистан, Либия и Сирия, каза, че изявлението на Пентагона в сряда относно войсковите части звучи добре за момента.

„Ако видим, че Русия продължава със заплахите и предприема действия като по-нататъшни нарушения на суверенитета на Украйна, тогава аз мисля, че ще видим повече американски войскови части. Но смятам, че степента на отговор от администрацията е горе-долу подходяща засега“, каза той.

Държавни служители от балтийските страни наблягат, че руската заплаха за тяхната сигурност е далеч от теоретична. Хансо отбеляза, че Москва разполага оръжейни системи и войскови части в руската провинция Калининград, която е отделена от останалата част на страната, намираща се между Литва и Полша, и провеждат тренировки там.

„Ние не сме остров, но когато става въпрос за сигурност, ние сме почти на остров – Естония, Латвия и Литва“, каза той. По време на криза, той добави, че Русия и Беларус най-вероятно ще опитат да затворят малката граница между Литва и Полша, в района на Сувалки, спираща подкрепата на балтийските страни от военни части на НАТО.

„Изведнъж ние ставаме източния фронт на свободния свят”, каза Хансо, добавяйки, че кибервойната трябва да е с по-голям приоритет за НАТО, и че Естония е добре позиционирана за помощ. През 2007 година Естония беше жертва на голяма кибератака, за която много хора вярваха, че е била извършена от Русия.

Преди срещата на върха на НАТО това лято във Варшава, балтийските страни обявиха съвместни предложения относно исканията си: постоянно военно присъствие на НАТО с размерите на батальон заедно с оръжейната техника в региона.

Като цяло Полша иска същото. В реч в Националния клуб на пресата Дуда каза, че срещата на върха на НАТО през юли „трябва да демонстрира, че ние сме способни на изграждане на адекватна и сплотена защита, основана на гъвкавост и възпиране. Днес това включва увеличаване на присъствието на войскови части и съюзническа инфраструктура на източния фланг на НАТО. Истинско възпиране означава истинско присъствие“.

„Включването на САЩ в дейности по презастраховане е било и ще остане решаващо“, добави той, одобрявайки ходовете на администрацията на Обама относно подсилването на защитата на НАТО в Европа през така наречената Европейска гражданска инициатива.

Фокусът върху НАТО идва след посещението на Дуда и други лидери във Вашингтон за срещата на върха за Ядрената сигурност – и след като западът дебатира нуждата за разширяването на ролята на НАТО в битката срещу ИДИЛ след атентатите в Брюксел.

Дуда бързо отвърна, че речта му в сряда относно това, че Полша разпознава нуждата от намесата на НАТО в борбата с тероризма и заплахите от Ислямска държава. В същото време той каза, че „ние не трябва да пестим енергията си с дебати за това кое е по-опасно: танков батальон или множество терористи по улиците.“

Неслучайно притокът на европейски държавни служители във Вашингтон, заедно с други световни лидери, започна след като Тръмп изложи външнополитическите си възгледи. Бизнесменът, който продължава да води в надпреварата за номинация за републикански президент смята, че НАТО не е достатъчно подготвена за борбата с тероризма. Но по-дълбоките му противоречия със съюза, който ще навърши 67 години другата седмица, са много по-обезпокоителни за европейските и за повечето американски държавни служители.

В интервюта с вестниците „Вашингтон Поуст“ и „Ню Йорк Таймс“и по канал Си Ен Ен по-рано тази седмица, Тръмп се застъпи за обратното мащабиране на финансирането и участието на САЩ в НАТО, казвайки, че това не е добра сделка за САЩ и че не е достатъчно подготвена за борбата с тероризма.

„Ние определено не можем да си позволим това повече“, каза той.

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън сподели, че възгледите на Тръмп са близки до „превръщането на съюза ни в защитна ракета, и ще върне двупартийното американско управление с десетилетия назад.“

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.