Вие сте тук

ЕС с пет принципа в отношенията с Русия

вторник, 15 Март, 2016 - 09:27

Министрите на външните работи на страните от ЕС постигнаха съгласие, че отношенията между Брюксел и Москва трябва да се основават на пет ръководни принципа. Това съобщи върховният представител на евросъюза за външната политика Федерика Могерини след срещата на първите дипломати в Брюксел, цитирана от бТВ.

Първият принцип е, че ЕС ще продължи да настоява за пълното прилагане на минските споразумения за Украйна, преди да промени позицията си, по-специално по въпроса за санкциите срещу Русия. ЕС освен това ще се придържа към политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Крим от Русия.

В отношенията си с Русия ЕС ще се ръководи и от желанието си да се сближи със страните от Източна Европа и от Централна Азия, които са традиционна сфера на руското влияние, както и от желанието си да засили контактите си с руското гражданско общество.

ЕС иска да засили и своята вътрешна устойчивост по отношение на енергетиката, сигурността, хибридните заплахи и стратегическата комуникация, като това е един от принципите, към които съюзът ще се придържа в отношенията си с Русия, посочва Франс прес.

В същото време е необходимо ЕС да сътрудничи с Русия по външнополитически въпроси като Иран, мирния процес в Близкия изток, Сирия, борбата с тероризма, климатичните промени, миграцията.

Днес на заседанието на външните министри не са били обсъждани санкциите срещу лица, замесени в украинския конфликт, нито и икономическите санкции, наложени на Русия през лятото на 2014 г..

След срещата Могерини е заявила, че икономическите санкциите срещу Русия няма да бъдат подновявани автоматично, а след внимателно проучване, като това ще бъде дискусия, която ще се води на ниво посланици, министри и държавни глави.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.