Вие сте тук

Одобрени са българските позиции за заседания на Съвета на ЕС

сряда, 24 Февруари, 2016 - 14:13

Правителството одобри позициите на България за предстоящи заседания на Съвета на Европейския съюз, съобщава правителствената пресслужба.

На 29 февруари в Брюксел ще заседава Съветът на ЕС по конкурентоспособност в частта „Вътрешен пазар и индустрия”. Предвижда се обмен на мнения по темата „Проверка на конкурентоспособността: състояние на реалната икономика“. България подкрепя предложението за осъществяване на мониторинг от страна на ЕК по напредъка в областта на насърчаване на конкурентоспособността на европейската икономика, като периодично се прави анализ. Ще се проведат ориентационни дебати по темите „Интегриране на конкурентоспособността: пакет за кръговата икономика“ и „Европейски семестър: изпълнение на специфичните за всяка страна и други препоръки за премахване на бариерите пред растежа и инвестициите в сектора на услугите“.

Пакетът за кръгова икономика, който ЕК представи на 2 декември 2015 г., се състои от План за действие и редица законодателни предложения, насочени към намаляване на отпадъците и увеличаване на рециклирането и повторната употреба. Ще има  обмен на мнения и по темата „Стоманодобивна промишленост: последващи действия след извънредния Съвет по конкурентоспособност на 9 ноември 2015 г. и конференцията за енергоемките отрасли на 15 февруари 2016 г. България поддържа инициативата относно необходимостта европейските институции да предприемат решителни действия в подкрепа на стоманодобивния сектор и в защита от нелоялни търговски практики, включително от засиления внос от трети страни.

Съветът по образование, младеж, култура и спорт ще заседава на 24 февруари в Брюксел в частта „Образование“. Очаква се да бъде приета резолюция относно насърчаването на социално-икономическото сближаване и приобщаване чрез образование. България ще подкрепи предложения проект на резолюция, като в центъра на текста са поставени осигуряването на ефективно инвестиране в образованието, преодоляването на недостига на умения и предвиждането на потребностите от определени умения, разглеждането на ролята на образованието за гражданското съзнание и социалното приобщаване.

Министрите ще обсъдят как по-добре да се свържат образованието, пазара на труда и обществото, като се съсредоточат върху въпросите, свързани с развиването на умения. Резултатите от дебата ще бъдат включени в предстоящото съобщение на Комисията относно програмата за нови умения за Европа. Целта на съобщението ще бъде намаляването на съществуващия в момента недостиг на умения и стимулирането на пригодността за заетост и мобилността. Ще бъдат обменени и възгледи по въпроса как гражданското съзнание и основните ценности да се утвърждават чрез образованието. Централно място в дебата ще заемат гражданското образование, предоставянето на учителите на възможности за действие и медийната грамотност.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава на 25 февруари в частта „Вътрешни работи“. Предвижда се да бъде разгледано предложение за Регламент за изменение на Регламент (ЕО) 562/2006 по отношение на засилването на проверките в съответните бази данни на външните граници на ЕС. Предложението има за цел да повиши сигурността на гражданите при засилената терористична заплаха в Европа. В него е заложено държавите-членки да провеждат систематични проверки и на лица, ползващи се с правото на свободно движение, когато те преминават всички сухоземни, въздушни и морски външни граници на вход и изход. Систематичните проверки ще включват справки в ШИС II и базите данни на Интерпол, които България извършва и към момента на всички външни граници на ЕС.

В рамките на заседанието се предвижда и обмен на мнения по процедурата по прилагането на чл. 26 от Кодекса на шенгенските граници, който предвижда възстановяване на контрола по вътрешните граници на държава-членка, за която оценката по Шенген показва трайни и сериозни недостатъци в контрола на външните граници. Дискусията се провежда предвид приетите на 12 февруари Препоръки на Съвета към Гърция за отстраняване на сериозните недостатъци, идентифицирани през 2015 г. Ще бъдат обсъдени и последващите действия във връзка със заключенията на Европейския съвет, приети на 18-19 февруари 2016 г.

Правителството се запозна с резултатите от провелото се на 12 февруари в Брюксел заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). В рамките на дневния ред Европейската комисия представи пакет от предложения, насочени към укрепването на европейските правила за борба с избягването на данъци. Комисията представи и план за действие за подсилване на европейското законодателство в борбата срещу финансирането на тероризма. Министрите на финансите приеха заключения по насоките за бюджета на ЕС за 2017 г., които ще бъдат използвани от председателството при преговорите с Парламента. ЕКОФИН прие мандата на ЕС за срещата на министрите на финансите и на управителите на централните банки на държавите от Г20 на 25-27 февруари в Шанхай. По време на заседанието, на базата на доклад от Европейската сметна палата, беше приета препоръка на Съвета за освобождаване от отговорност на ЕК по изпълнението на бюджета на ЕС за 2014 г.

 

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.