Вие сте тук

Турция обвини кюрдите за атентата в Анкара

петък, 19 Февруари, 2016 - 10:16

На най-високо ниво Турция отправи обвинение за терористичната атака към военното крило сирийските кюрди Части за народна самоотбрана и кюрдските сепаратисти от ПКК в Северен Ирак, че са организирали заедно кървавия атентат в сърцето на Анкара, съобщава "Дарик".

От ръководството на Кюрдската работническа партия обаче отричат да стоят зад удара в турската столица. При самоубийствения атентат с кола бомба срещу военен конвой в сряда в 18.30 ч. в турската столица загинаха 28 души, повечето от които военни. По време на мощната експлозия са били ранени 61 души, сред които и има и много цивилни, но броят им не се уточнява. Все още 28 от пострадалите се намират в различни болници.

Първата и много остра реакция дойде от президента Ердоган, който предупреди, че с увеличаването на жертвите от зачестилите терористични атентати търпението на Турция също се изчерпва. Той декларира готовността на страната да продължи с още по-голяма решимост и твърдост борбата срещу тероризма както вътре, така и извън нейните граници до разобличаване на връзките на извършителите, които според него, са само пионки на силите, които стоят зад тях.

„Няма да се поколебаем да използваме правото си на самозащита - по всяко време, на всяко място и при всяко посегателство, насочено срещу нашето единство и цялост", каза Ердоган.

Премиерът Ахмет Давутоглу и началникът на генералния щаб Хулюси Акар застанаха заедно пред камерите в четвъртък на обяд след среща в генщаба. Пред журналисти министър-председателят отправи важни политически послания към турската и международна общественост.

„Категорично обявявам, че терористичната атака в Анкара е извършена от член на военното крило от Частите за народна самоотбрана към Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди, който е проникнал в Турция от Сирия и организирал нападението със съдействието на съучастници от ПКК в Турция и Северен Ирак", каза той.

Турските служби са установили самоличността на атентатора самоубиец - 23 годишният сириец Салих Наджар.

Проследяват се съучастниците му в страната и извън нея. Във връзка с разследването до сега бяха арестувани 14 души. Давутоглу отправи специално послание към някои съюзническите страни, които до сега отказваха да признаят за терористи въоръжените отряди на сирийските кюрди, защото воюват с ИД и Ан Нусра, но с последното си настъпление в Азаз се доближиха на 20 км от турската граница, на което турската армия отвръща с ракетен обстрел. Турският премиер се закани, че ако пряката или косвена подкрепа за техните врагове продължи, ще се наложи да преосмислят приятелския статут на тези държави.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.