Вие сте тук

Германски съд забрани връщането на бежанци в България

понеделник, 8 Февруари, 2016 - 14:30

Досега бежанците от кризисни региони, подали молба за убежище в Германия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако те са били регистрирани там за първи път на територията на ЕС. В края на миналата седмица обаче Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд, постанови, че България и Унгария не са "сигурни трети страни" за бежанците. Следователно тези от тях, които на път за Германия са се регистрирали за първи път на територията на ЕС в България или в Унгария, няма да  бъдат връщани обратно в тези две страни, съобщава „Дойче веле”.

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в коато се намират", се казва в решението на съда. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.

До делото се стигнало, след като сирийска гражданка, чиято молба за убежище в Германия била отхвърлена, подала жалба в съда. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България и, според Дъблинското споразумение, би трябвало да бъдат върнати обратно в България. Това обаче няма да се случи, тъй като сега съдиите са преценили, че България не е "сигурна трета страна" за бежанците. Според вестник "Саарбрюкер Цайтунг", в провинция Саарланд има 16 подобни случая, които могат да бъдат повлияни от съдебното решение.

Същото важи и по отношение на Унгария. "Саарбрюкер Цайтунг" дава пример с един сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария. След решението на Административния съд в Саарлуи обаче, процедурата по неговото екстрадиране е спряна. В мотивите си, съдиите посочват "системните пропуски" на унгарските власти при изпълнението на процедурите за предоставяне на убежище. В решението на съда се казва още: "Съществува опасност от нечовешко и унизително отношение към екстрадираните обратно в Унгария бежанци". Съдиите се позовават на решението на унгарското правителство да не приема повече бежанци обратно по Дъблинското споразумение, тъй като страната е изчерпала капацитетите си.

Решението на съда породи критики от страна на управляващия Християндемократически Съюз (ХДС). Заместник-председателят на фракцията на ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна" и бежанците могат да бъдат връщани в нея. "Макар и в България на бежанците да не им е лесно, Германия просто няма как да приеме всички, които биват преследвани в родината си. Който бяга от война, има право на закрила в Европа, но не всеки има право да ползва социалните придобивки в Германия", е цитиран да казва Тайс пред "Саабрюкер Цайтунг".

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.