Вие сте тук

Мария Габриел и Елмар Брок: Стабилност в Либия означава сигурност за Европа

петък, 5 Февруари, 2016 - 13:07

Формирането на правителство на единството в Триполи е ключовоусловие, за да бъде сложен край на периода на политически вакуум и на символичното и географско разделение на Либия, което води до разпространяване на тероризъм. Европейският парламентприе днес резолюция, с която призовава двата основни либийски органа на управление даприемат предложението на Камарата на представителите в Тобрук, което е решителна стъпка за поемане по пътя на мира и стабилността в страната.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел и председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок подчертаха, че възстановяването на стабилността и сигурността в Либия е от изключителна важност за региона.

„Сигурна и политически стабилна Либия е абсолютно необходима за либийските граждани, но и за Европейския съюз и целия регион. Липсата на контрол по границите на Либия е отворена врата за терористите“, заяви Мария Габриел, отговаряща за евро-средиземноморските отношения в Групата на ЕНП.

Елмар Брок подчерта, че ЕС трябва да използва дипломатически и външнополитическиинструменти за активизиране наполитическия преход в Либия. „Решаването на проблемите и установяването на мирна и стабилна ситуация в Либия е въпрос с човешко измерение за страната, но също така е от изключителна важност за нашата собствена стабилност. Ето защо е крайно необходимостабилизирането на страната чрез предоставяне на икономическапомощи помощи за стабилизиране, така че държавата да може да изпълнява своите вътрешни задължения“, заяви Брок. 

Резолюцията подкрепя военната операция "София" на Европейския съюз в южната част на Централното Средиземноморие (EU NAVFOR MED) и усилията ѝ за справяне с мигрантската криза и трафикантите,които експлоатират мигрантите. „Трябва да продължим процеса за борба с контрабандистите и трафикантите и да овладеем бежанските потоци. Европа трябва да изпълни задълженията си по Доверителния фонд на ЕС за Африка, за да се постигне напредък и да не рискуваме Ислямска държава да продължи да се установява в Либия. Трябва също да осигурим и военна подкрепа, в случай че те достигнат до нефтените находища в Либия или дори в Алжир. Ситуацията в Сирия и Ирак в момента е по-опасна от всякога. Точно затова темите са приоритетни“, подчерта председателят на Комисията по външни работи. 

Евродепутатите също призоваха за споразумение с правителството, което да даде възможност на мисията на ЕС да провежда необходимите операции в либийски териториални води.

„Разполагане отново на мисията на ЕС за подпомагане на управлението на границите или нова мисия за гражданска защита трябва да се осъществи бързо, веднага след като се формира правителството. Като европейци не трябва да губим от поглед последиците от липсата на контрол върху либийските граници, който пряко засяга миграционните потоци и сигурността. Това само отваря по-широки възможности за набиране на бойци от терористични групи, по-специално от Африка“, предупреди Мария Габриел.

Евродепутатите от Групата на ЕНП наблегнаха, че в допълнение към тези приоритети, ЕС трябва възможно най-скоро да мобилизира международната общност за икономическо възстановяване на Либия. ООН, ЕС, Африканският съюз, Арабската лига трябва заедно да работят за преодоляване на икономическите предизвикателства и тези по отношение на сигурността, както и за помиряване и превенция на радикализацията.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.