Вие сте тук

ЕП иска стоп на гео-блокирането и засилване на електронната търговия и иновации

сряда, 20 Януари, 2016 - 09:45

Блокирането на достъпа до електронни услуги и стоки на базата на IP или пощенски адрес или държава на издаване на кредитна карта не е обосновано и трябва да бъде прекратено. Това казва ЕП в резолюция, гласувана във вторник. ЕС трябва да се възползва от възможностите, които се откриват от новите технологии като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“ и интернет на предметите, съобщават от ЕП.

„Ние гарантирахме, че този доклад относно цифровизацията на европейската икономика, общество и публична администрация определя законодателни и незаконодателни действия, които са от полза за потребителите и съхраняват конкурентните европейски социални пазарни икономики“, каза съдокладчикът от комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите Евелин Гебхарт (С&Д, Германия).

„Европа вече изпусна две иновационни вълни. Първо бяха социалните мрежи, а после и икономиката на споделянето. Ако не искаме да изпуснем и следващата вълна, трябва да гледаме към интернет на предметите, големите информационни масиви и комуникациите между машини. Те могат радикално да променят нашата икономика и законодателството трябва да отразява това“, заяви другият съдокладчик от комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кая Калас (АЛДЕ, Естония).

Препоръките на Парламента за засилване на единния цифров пазар бяха одобрени с 551 гласа „за“, 88 „против“ и 39 „въздържал се“. Евродепутатите искат предложенията на Комисията да:

спрат неоправданите практики на блокиране на географски принцип, за да се подобри достъпът на потребителите от ЕС до стоки и услуги. Евродепутатите приветстват предложението за засилване на преносимостта на онлайн съдържание „като първа стъпка“ в тази насока;
гарантират еквивалентно и съобразено с бъдещите промени равнище на защита, независимо дали цифровото съдържание е закупено онлайн или не;
намерят иновативни решения за трансграничната доставка на колети с цел подобряване на услугите и намаляване на разходите;
премахнат преградите пред малки и средни предприятия (МСП), стартиращите предприятия и разрастващите се предприятия и да се възползват от възможностите, основаващи се на новите ИКТ, като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“, интернет на предметите, триизмерния печат; поддържат благоприятстваща иновациите политика по отношение на онлайн платформите (като търсачки и магазини за приложения), която да улеснява навлизането на пазара;
преразгледат Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации, за да се гарантира, че разпоредбите ѝ са съгласувани с новия пакет за защита на данните.

Парламентът изразява загриженост относно различните национални подходи, прилагани досега от държавите членки към регулирането на интернет и икономиката на споделянето, която предлага нови модели на бизнес за продаване на стоки и услуги онлайн като например Убер, eBay и Airbnb. Евродепутатите искат Комисията да прецени нуждата от защита на потребителите в икономиката на споделянето и ако има нужда от разяснения, да осигури адекватни правила по въпросите на потребителите в цифровата сфера.

Други теми, които се засягат от резолюцията, включват авторските права, телекомуникациите, правилата за ДДС, аудиовизуалните медии, електронните умения, електронното правителство и политиките на заетост.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.