Вие сте тук

Германия връща дъблинските правила за мигрантите

Дата на публикуване: 
сряда, 11 Ноември, 2015 - 10:52
Тема: 

В опит да преодолее кризата с бежанския наплив Германия възнамерява да върне в действие Дъблинското споразумение. Според него отритнатите бежанци от Германия ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Именно там трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище, съобщава агенция „Фокус”.

Единствената страна от ЕС, която Берлин е склонен да освободи от споразумението е Гърция. Процедурата ще се прилага спрямо всички мигранти, пристигнали в Германия след 21 октомври, в това число и сирийските. Германските миграционни служби вече проверяват как пресичат границите на страната мигрантите и не са ли се намирали до преди това на територията на други европейски държави.

Действието на дъблинското споразумение по отношение на бежанците от Сирия бе спряно от Германия през август 2015 г. Тогава германските власти заявиха, че мярката е временна. Въпреки това изпращането на бежанци към първата страна на ЕС, чиято граница са пресекли ще бъде сложна задача, той като само незначителна част от миграните са регистрирани преди това в друга европейска държава.