Вие сте тук

САЩ може да отменят санкциите срещу Русия

Дата на публикуване: 
вторник, 3 Ноември, 2015 - 07:56

САЩ може да отменят санкциите си срещу Русия, ако споразуменията от Минск за Украйна се спазват, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от БНР.

След като са налице постигнатите в Минск споразумения, те изискват определени действия от всички засегнати страни: и от сепаратистите, и от Русия, и от Киев. Много е важно страните да спазват договореностите. Тежкото въоръжение трябва да бъде изтеглено назад, а международните граници трябва да са неприкосновени. Необходимо е ОССЕ да бъде допусната да извършва своя мониторинг, каза Кери.

Той изрази също своята убеденост, че международни наблюдатели трябва да присъстват на провеждането на избори в Украйна, а самите избори трябва да са в съответствие с украинските закони. На Донбас трябва да бъде предоставен специален статут. Ако това стане, тогава санкциите ще бъдат отменени, тогава ще можем да се върнем към отношенията, които, надявам се, ще са от полза за хората в Украйна и ще понижат напрежението от последните две години, добави държавният секретар на САЩ.

Запитан дали е възможен компромис между Москва и Вашингтон за Украйна, Кери отвърна, че Украйна не е предмет на компромис, макар че компромисът от всяка страна би могъл да помогне.