Вие сте тук

Юнкер призова Гърция да предприеме съвместно с Турция патрулиране в Егейско море

Дата на публикуване: 
четвъртък, 15 Октомври, 2015 - 12:25

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова Атина да преразгледа отказа си от съвместно с Турция патрулиране в Егейско море с довода, че „това е европейски проблем, а не проблем на гръцко-турските отношения“.

Призивът му бе отправен ден, след като гръцкото Министерство на външните работи отхвърли идеята за съвместно патрулиране във водите на Егейско море, за да се контролира бежанския поток и да се спасява живота на мигрантите, припомня БГНЕС. В изказване пред Европарламента в навечерието на започващата днес двудневна ЕС среща на върха Юнкер заяви, че съвместното патрулиране на военно-морските сили на двете страни ще бъде „много полезно“ за Егейско море.

Той окачестви Турция като важен, макар и труден партньор, за когото съвместните патрули ще бъдат решаващи, доколкото страната е врата на бежанците към Европа. Той смята, че Анкара е готова за съвместните патрули. Наскоро сходна позиция изрази и германското правителство чрез своя говорител Щефан Зайберт.

Той призова Гърция и Турция към координиране на усилията в Егейско море и външните граници на ЕС, за да се пресече дейността на трафикантите на хора. Бежанската криза ще бъде основа тема на откриващата се днес в Брюксел двудневна ЕС среща на върха. Лидерите на общността ще разискват също сирийския конфликт и регулирането на украинската криза.