Вие сте тук

Гърция със служебно правителство

Дата на публикуване: 
четвъртък, 27 Август, 2015 - 19:55

Президентът на Гърция Прокорис Павлополос възложи на председателката на Върховния съд да състави служебно правителство. Василики Тану е първата жена министър-председател на Гърция. Тя ще състави кабинет, който да управлява Гърция до изборите на 20-и септември. Служебният кабинет ще е в състав от 16 министри и ще положи клетва утре, съобщава БНР.

Като висш магистрат Тану стана популярна с острата й съпротива срещу мерките за икономии и определи дори извънредния данък върху недвижимото имущество като грубо нарушение на конституцията.

Очаква се в състава на служебния кабинет поста министър на външните работи да поеме Петрос Моливиатис – бивш министър от правителството на консерваторите,а финансов министър – Георгиос Хулиаракис – ръководител на гръцката група за преговори с кредиторите.

Опитите на две партии да съставят коалиционно правителство в рамките на проучвателен мандат завършиха без успех.От една страна част от опозиционните партии отказаха дори да участват в консултациите, от друга страна практически е невъзможно да се състави кабинет без включването на Сириза. Управлаващата партия отказа сътрудничество както с консерваторите от Нова Демокрация, така и с напусналите Сириза, които сформираха своя партия и днес върнаха мандата.

Тагове: