Вие сте тук

Ципрас подаде оставка

Дата на публикуване: 
петък, 21 Август, 2015 - 09:20

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви намеренията си да се бори за ново парламентарно мнозинство, след като над 40 от депутатите на партията му - СИРИЗА, въстанаха срещу условията, договорени с кредиторите, предаде БНР

Вие трябва да кажете как да вземем най-доброто решение, как да възстановим икономиката и да преодолеем ограниченията, които са ни наложени. Вие, с вашия вот, ще кажете кой да води Гърция по трудния път пред нас, кой да преговаря най-добре за намаляване на дълговете, кой и кака ще бъде най-способен да продължи напред с твърди стъпки, за да осъществи промените, от които страната се нуждае. Вие, с вашия вот, ще ни съдите, това каза гръцкият премиер в телевизионно обръщение към сънародниците си.

Оставката на Ципрас оставя Гърция в ръцете на преходен кабинет. Начело на новото правителство застана председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу - първата жена-премиер в гръцката история.

Като най-вероятна дата за изборите се спряга 20 септември, но преди това опозицията ще получи шанс да създаде правителство в рамките на сегашния парламент. Лидерът на консервативната партия „Нова демокрация“ - Евангелос Меймаракис, обяви снощи, че ще се опита да се възползва от тази възможност.

От изключително значение е Гърция да се придържа към поетите ангажименти, отговори председателят на еврогрупата, Йерун Дейселблум.

Реакцията от Европейската комисия бе по-позитивна. Скорошните избори в Гърция дават възможност за по-широка обществена подкрепа за програмата, договорена с Европейския стабилизационен механизъм, каза Мартин Зелмайр, който завежда кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Като още по-голям оптимист се показа Марсел Фрацшер - ръководител на германския институт за икономически изследвания и съветник на вицеканцлера Зигмар Габриел. Макар и да носи краткосрочни рискове за политически вакуум в Гърция, решението за предсрочни избори е добра новина за европейската икономика, каза Фрацшер.

Тагове: