Вие сте тук

Дипломатически уксилия за новата криза в Украйна

Дата на публикуване: 
сряда, 19 Август, 2015 - 09:23

Украинският президент Петро Порошенко ще посети Брюксел до края на месеца, за да обсъди ситуацията в зоната на конфликта в източната част на страната, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БНР. Съобщението бе направено на фона на новата ескалация на насилието в района, която постави под съмнение изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня. Няколко души, сред които най-малко двама цивилни, бяха убити при сблъсъци между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти край пристанищния град Мариупол през последните дни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е обсъдил по телефона с Порошенко ситуацията в Украйна и изпълнението на Минското споразумение. Предвидено е мирният договор, подписан в беларуската столица през февруари, да бъде изпълнен изцяло до края на годината. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обаче обвиниха и двете страни в конфликта в нарушавания на режима на прекратяване на огъня.

Руският президент Владимир Путин обвини украинските власти за новия изблик на насилие в източната част на страната, предадоха световните агенции. По думите на Путин руската страна разполага със сведения, че украинската армия съсредоточава сили, включително военна техника, в Донбас.

Президентът изрази съжаление, че Киев е отхвърлил предложението на проруските сепаратисти за изтегляне от фронтовата линия на всички оръжия с калибър над 100 милиметра. Руският президент изтъкна, че Минските мирни споразумения "нямат никаква алтернатива за уреждане на ситуацията". Той е уверен, че мирът в крайна сметка ще възтържествува.