Вие сте тук

Гърция получи 48 часа за постигане на споразумение

вторник, 23 Юни, 2015 - 09:34

Евролидерите поставиха срок на Гърция до сряда вечер да се договори с кредиторите, за да бъде одобрено спасително споразумение за страната. След близо 4 часа разговори в Брюксел, надеждите за решаване на гръцката дългова криза остават, обявиха председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, съобщава БНР.

Окончателна сделка за спасяването на Гърция няма. Но се очаква в следващите 48 часа, стана ясно от думите на Доналд Туск: Новите гръцки предложения са стъпка в правилната посока, според първоначалната оценката на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Те ще бъдат анализирани през следващите часове. Премиерът Ципрас ще работи заедно с институциите, за да може еврогрупата да има резултат до сряда вечер и предложението да ни бъде представено за гласуване в четвъртък сутринта.

За първи път от месеци евро-лидерите видимо изглеждаха облекчени от факта, че гръцкото правителство прави отстъпки относно исканите реформи. Според изтекло копие от писмото на гръцкия премиер Алексис Ципрас до кредиторите, става ясно, че Атина е съгласна на болезнена пенсионна реформа и поетапно премахване на ранното пенсиониране, вдигане на ДДС и данъците за бизнеса, включително в туристическия бранш.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри оптимизма си: Убеден съм, че в рамките на тази седмица ще стигнем до окончателно споразумение, поради простата причина, че трябва да го намерим. Както се казва на футболен език: нямаме право да играем продължения.

Не толкова сигурна обаче прозвуча германският канцлер Ангела Меркел: Споразумението трябва да бъде прието от гръцкия парламент, и от националните парламенти на еврозоната. Надяваме се еврогрупата да вземе нужните решения преди нашата редовна среща, но не мога да ви дам гаранции, защото остава още много работа.

Юнкер отрече да е било обсъждано искането на СИРИЗА за отписване на дългосрочния дълг на Гърция. Алексис Ципрас настоява то да върви в пакет с ангажимента за реформи. След снощната среща гръцкият министър председател отказа да отговаря на въпроси, но подчерта, че отстоява социалната справедливост: За първи път тежестта не пада върху работници и пенсионери. Защитаваме семействата на хората и бремето ще падне върху онези от нас, които могат да го понесат, за да излезем от кризата.

Не е ясно как ще се приеме компромисът от крайнолевите съпартийци на Ципрас, които отказват каквито и да било нови социални ограничения.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.