Вие сте тук

САЩ не са взели решение за разполагането на оръжие в Източна Европа

Дата на публикуване: 
вторник, 16 Юни, 2015 - 09:43

САЩ не са взели окончателно решение за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Помолен от журналисти за коментар на публикацията от събота в американския вестник „Ню Йорк таймс”, Ърнест отговори, че „тези планове са само на ранен етап на обсъждане”, съобщава „Дарик”.

В същото време той отбеляза, че едно такова разполагане на оръжия „ще съответства на целите, за които по-рано говорихме”. „САЩ са ангажирани с обезпечаването на сигурността на своите съюзници” от НАТО, подчерта говорителят на Белия дом.

„Ню Йорк таймс” писа в събота, че министерството на отбраната на САЩ проучва възможността да разположи в Източна Европа тежки оръжия, включително танкове, достатъчни за 3000 до 5000 военни. Според плановете военната техника ще бъде базирана в Полша, балтийските страни, България, Румъния и евентуално в Унгария.

Русия реагира остро на това съобщение. Разполагането на военна техника на САЩ на "източния фланг" на НАТО може да има опасни последици, предупреди днес руското министерство на външните работи в изявление