Вие сте тук

Европол създава екип за борба с нелегалната имиграция

Дата на публикуване: 
сряда, 18 Март, 2015 - 09:55
Тема: 

Европейската полицейска агенция Европол съобщи, че създава екип от експерти за борба с мрежите за нелегална имиграция през Средиземно море - задача, станала особено трудна поради нестабилността в Либия, съобщава „Дарик”.

Звеното, наречено "Обединен оперативен екип Маре", ще черпи разузнавателни ресурси от Европол и страните от ЕС, за да се бори с организирани престъпни групи, занимаващи се често и с контрабанда на оръжие, наркотрафик и тероризъм.

"Нуждаем се от по-добра мрежа за обмен на разузнавателни сведения, за да можем да разбиваме трафикантските мрежи преди отпътуването" на мигрантите, обясни директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Екипът, който ще бъде базиран в комплекса на Европол в Хага, ще помогне за създаването на мрежата за обмен на данни, за да можем впоследствие "да съберем елементите от пъзела и да действаме директно", каза Уейнрайт.

Съставено от специалисти от 13 европейски държави, сред които Франция, Германия и Италия, експертното звено ще събира информация, ще я анализира и ще я преразпределя между страните членки.

Задачата е сложна, обстановката в Северна Африка е много нестабилна, а в Либия например е много трудно да се установят връзки на равнище сили на реда, отбеляза Уейнрайт. Около 220 000 мигранти са прекосили миналата година Средиземно море, често при нечовешки условия. Над 3000 души загинаха през 2014 г., а загиналите от началото на годината са вече 1000.

"Забелязва се, че трафикантските мрежи придобиват все по-международен характер. Понякога в тях участват и европейци, но също сирийци, иракчани, либийци", каза директорът на полицейската агенция. Според службата на Европейския съюз за граничен контрол Фронтекс, която сътрудничи с Европол, незаконната имиграция към ЕС от началото на годината се е утроила в сравнение с предходната година.

През януари-февруари броят на пристигналите през Средиземно море от Либия в Италия се е увеличил с 42%, а между 500 000 и един милион мигранти са готови да отплават от либийските брегове, посочва същият източник.