Вие сте тук

Покана за предложения по Програма „Еразъм+“

четвъртък, 27 Ноември, 2014 - 10:56
Тема: 

В Официалния вестник на ЕС от 27 ноември е публикувана покана за представяне на предложения в рамките на Програма „Еразъм+“. Поканата се отнася за ключово действие 3: Подкрепа за реформиране на политиката – перспективни инициативи.

Проектите за перспективно сътрудничество са проекти за сътрудничество, предложени и управлявани от партньорство от ключови заинтересовани страни. Те имат за цел идентифициране, изпитване, разработване и оценка на нови иновативни подходи в областта на образованието, обучението и младежта. Тези подходи имат потенциал да бъдат общоприети и да дадат принос за подобряване на политиките в областта на образованието и младежта.

Проектите следва да се насочат към иновации в практиките и политиките в секторите на образованието и младежта. Конкретната цел на тези дейности е предоставяне на задълбочени знания относно целевите групи, условията на учене, преподаване, обучение или работа с младежта, ефективни методологии и инструменти, помагащи за разработването на политиките, както и заключения, важни за лицата, вземащи политически решения в областта на образованието, обучението и младежта на всички равнища.

Целите на поканата са:

  • да се предложат и изпитват на място решения на настоящи или бъдещи предизвикателства в областта на образованието, обучението или младежта. Те трябва да имат потенциала да подобрят и/или преобразуват политиките и практиките и които могат да упражнят устойчиво и систематично въздействие върху европейските системи за образование, обучение и работа с младежта;
  • да се идентифицират, изпитват и оценят нови иновативни подходи в областите на образованието, обучението и младежта, които имат потенциал да бъдат общоприети;
  • да се подпомогнат транснационалното сътрудничество и взаимното обучение относно перспективни теми между ключовите заинтересовани страни за предоставяне на решения по предизвикателствата в секторите на образованието, обучението и младежта и въздействието върху новите политики в тези области;
  • да се улеснят събирането и анализът на съществени доказателства, като се даде възможност на отговорните органи да разработват нови, иновативни политики и практики в областта на образованието и обучението или в областта на младежта; да се изготвят конкретни методологии за практическото им прилагане в бъдеще;
  • да се предоставят задълбочени знания относно целевите групи, условията на учене, преподаване, обучение или работа с младежта, ефективни методологии и инструменти, помагащи за разработването на политиките, както и заключения, важни за лицата, вземащи политически решения в областта на образованието, обучението и младежта на всички равнища;
  • да се отделя засилено внимание на новаторството в политиките в областта на образованието, обучението или младежта.

Приоритетите за тази покана са:

  • Направление 1 – област на образованието и обучението;
  • Направление 2 – област на младежта.

Допустими кандидати:

Допустими са предложения само от юридически лица, установени в една от следните допустими държави:

  • 28-те държави членки на Европейския съюз;
  • държавите от ЕИП/ЕАСТ: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия;
  • страните кандидатки за членство в ЕС: Турция, бившата югославска република Македония.

Формулярът за кандидатстване е наличен в интернет на следния адрес:

https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/

Уверете се, че използвате правилния формуляр за кандидатстване.

Целият комплект документи за кандидатстване трябва да се подаде онлайн чрез съответния електронен формуляр, надлежно попълнен и включващ всички съответни и приложими приложения и подкрепящи документи.

Формулярите за кандидатстване, които не включват цялата необходима информация и не са подадени онлайн до крайния срок, няма да бъдат разглеждани.

Заявленията за безвъзмездно финансиране трябва да са съставени на един от официалните езици на ЕС.

Крайният срок за подаване на заявленията е 24 февруари 2015 г., 12:00 часа централноевропейско време.

Пълния текст на поканата можете да видите и изтеглите оттук:     

Покана за представяне на предложения в рамките на Програма „Еразъм+“ – Ключово действие 3: Подкрепа за реформиране на политиката (429.42 KB, PDF)

 

 

 

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.