Вие сте тук

ГД „Вътрешен пазар и услуги“ търси член на експертната група на заинтересованите страни по обществените поръчки

сряда, 1 Октомври, 2014 - 10:45
Тема: 

В Официалния вестник на ЕС от 1 октомври е публикувана покана за представяне на кандидатури за подбор на експерт, който да замести член на създадената към Комисията експертна група на заинтересованите страни по обществените поръчки.

ЕК създаде експертна група на заинтересованите страни по обществените поръчки. Тази експертна група заменя предишния консултативен комитет по откриване на процедури за обществени поръчки. Групата има за задача да предоставя на Комисията висококачествена правна, икономическа, техническа и/или практическа информация и експертни знания. Тя я подпомага при формулирането на политиката на ЕС в областта на обществените поръчки.

Експертната група ще се състои от 20 членове. Шест от тях ще бъдат избрани в лично качество, като ще действат независимо и в името на обществения интерес. Останалите членове могат да бъдат назначени, за да изразяват общ интерес в областта на обществените поръчки или да представляват организации в по-широк смисъл.

На 6 юли 2012 г. генералният директор на ГД „Вътрешен пазар и услуги“ назначи 20 членове на групата с тригодишен мандат, който може да бъде подновяван. След решението на генералния директор на ГД „Вътрешен пазар и услуги“ да замести един от членовете на групата службите на Комисията отправят покана за представяне на кандидатури с оглед подбора на нов член на групата. Той трябва да изразява общ интерес в областта на обществените поръчки или да представлява организации в по-широк смисъл.

Комисията търси експерт с непосредствен опит в сферата на възлагане на обществени поръчки. Този опит трябва да бъде придобит при участието на кандидата във веригата за доставки или в процеса на възлагането на такива поръчки, или благодарение на редовните му контакти или опит в областта на обществените поръчки. Той може да бъде експерт от бизнеса, включително МСП, от сдружения на възлагащите органи, член на академичната общност, адвокат, икономист, експерт по статистика или от друга област.

Във всички случаи при оценката на кандидатурите Комисията ще вземе предвид следните критерии:

  • доказана компетентност и опит, включително на европейско и/или международно ниво, в области, свързани с обществените поръчки, и по-специално:
    • практически опит в изпълнението на процедури за възлагане на обществени поръчки;
    • учредяване и концесиониране на дългосрочни и комплексни публично-частни партньорства и институционализирани публично-частни партньорства;
    • сътрудничество в рамките на публичния сектор/отношения между общини, публични организации и публично-правни органи;
    • участие на МСП в търгове за обществени поръчки;
    • екологични и социални аспекти на обществените поръчки;
    • електронни обществени поръчки, по-специално на етапа, предхождащ възлагането;
    • икономически анализ на пазарите за обществени поръчки;
    • връзки между обществените поръчки и конкуренцията/държавните помощи;
    • международно измерение на обществените поръчки;
    • новаторство и обществени поръчки;
    • отбрана и чувствителни по отношение на сигурността обществени поръчки;
  • и по-общо: национално, европейско и международно законодателството в областта на обществените поръчки;
  • необходимостта от постигане на баланс в групата както по отношение на представителността на интереси и експертни знания във връзка с обществените поръчки, така и по отношение на пола и географския произход.

Членът на експертната група трябва да бъде гражданин на държава-членка на Европейския съюз, или на присъединяваща се страна, или на държава-членка на Европейското икономическо пространство.

Подписаните кандидатури трябва да бъдат изпратени най-късно до 24 октомври 2014 г.

Датата на изпращане се определя по следния начин:

  • Ако кандидатурите са изпратени по електронна поща, за дата на изпращане се приема датата на електронното писмо.

Кандидатурите по електронна поща се адресират до:

Markt-c2@ec.europa.eu

като в полето „относно“ се посочва "Applications for stakeholder expert group on PP“ (кандидатури за експертната група на заинтересованите страни по обществените поръчки);

  • Ако кандидатурите са изпратени по пощата, за дата на изпращане се приема датата на пощенското клеймо.

Пощенският адрес за изпращане на кандидатурите е:

European Commission,

DG Internal Market and Services,

Rue Spa 2, Office 05/053,

1049 Brussels,

Belgium

В полето „относно“ се посочва: "Application for stakeholder expert group on PP“.

  • Ако заявленията се доставят на ръка на адреса, посочен по-горе, за дата на изпращане се приема датата на получаване на доставката.

Заседанията на групата ще се провеждат на английски или (и) френски език. Следователно, от практически съображения, кандидатът трябва да може да се изразява свободно на един от тези езици и да разбира отлично и двата. Кандидатурите трябва да се попълват на английски или френски език, като ясно се указва националността на кандидата и се прилагат необходимите документи.

Всички кандидати трябва да представят автобиография, в която да посочат своето образование, професионален опит и езикови познания (активни и пасивни). Необходимо е да се включи и следната информация:

  • органът/организацията, за която работи кандидатът, и продължителността на трудовия му стаж там;
  • специфичните проекти и/или задачи, в които е участвал и които имат специално отношение към областта на обществените поръчки;
  • всички публикации на кандидата в областта на обществените поръчки;
  • опитът, придобит на европейско и международно равнище и
  • всички интереси на кандидата, които могат да повлияят върху неговата независимост.

Службите на Комисията си запазват правото да поискат на по-късен етап придружаващи документи и да заменят всеки член, който е декларирал неточни или неверни сведения във връзка с информацията по-горе.

Всички членове на групата трябва да участват активно в заседанията, а при необходимост – и в тяхната подготовка и последващи действия. Очаква се заседанията на групата да се провеждат поне два пъти годишно.

Службите на Комисията ще подберат члена на групата за оставащия срок на тригодишния мандат, който може да бъде подновен еднократно. Членовете трябва да спазват изискванията за поверителност. Членовете, назначени в лично качество, трябва да се ангажират да действат независимо и в обществен интерес.

Комисията ще възстановява пътните и дневните разходи на участниците, тясно свързани с тяхната работа в дейностите на групата, в съответствие с разпоредбите, които са в сила за Комисията, и в рамките на наличния бюджет. Членовете няма да получават възнаграждение за дейностите си в рамките на групата.

Списъкът на членовете на експертната група ще се публикува в регистъра на експертните групи.

За повече информация, моля, свържете се с г-жа Marta Micietova, г-жа Csilla Szalai или г-жа Irena–Alis Riviere-Osipov: 

Тел. +32 22984107

ел. поща: Markt-c2@ec.europa.eu

Информация относно резултатите от поканата за представяне на кандидатури ще бъде публикувана на интернет страницата на ГД „Вътрешен пазар и услуги“ и в Официален вестник на Европейския съюз.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.