Вие сте тук

Бъдщето и предизвикателствата пред ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 9 Май, 2017 - 10:52

На 9 май се отбелязва Денят на Европа. Той е един от европейските символи, които насърчават единството. За разделениеята и проблемите пред Европейския съюз говорихме в "Денят започва" на БНТ с Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

"Днес е един чудесен празник и е важно да се отбележат историческите ати, без които няма да сме там, където сме в момента", каза Златев. Чисто исторически Денят на Европа и Денят на победата са разделени. В западната част на континента Ден на победата е 8 май. Краят на Втората Световна война е може би единствената дата, която ние отбелязваме като край на военен конфликт. Златев отбеляза, че е важно, че празнуваме Денят на Европа тогава, когато в своята реч Робер Шуман вербализира визията за обединение. В последните няколко години едва ли е имало по-интензивен период, в който за толкова малко време са се случили толкова много кризи, но независило от тяхната всеобхватност Европа упява да се справи точно, защото тя е единна.

От 1 март насам тече дебатът за бъдещето на Европа. На въпросът кой е правилният ход за България, Златев обясни, че той не може да даде рецепта, но за целта има възможност за дебати, за да се реши кой сценарий за развитие ще избере страната ни.

Цялото предаване вижте ТУК.