Вие сте тук

Ердоган: Расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства

Дата на публикуване: 
петък, 7 Април, 2017 - 10:22

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нови обвинения към Европа, като заяви, че вижда в нея „един загниващ континент“ и „център на нацизма“, предаде БТА.

„Европа вече няма какво да ни каже, нито на нас, нито на някого друг. Ние имаме срещу себе си един загниващ континент“, заяви Ердоган в реч в Балъкесир /Северозападна Турция/.

„Расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства“, добави той.

„Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм“, каза още турският президент.

Вчерашното изказване на Ердоган е направено след седмици на напрежение между ЕС и Турция след отмяната на прояви на привърженици на президента Ердоган в няколко европейски страни, включително Германия и Холандия.

В оставащите дни до решаващ референдум за конституционна реформа, разширяваща неговите президентски пълномощия, Ердоган възнамерява с тези последни нападки да капитализира възмущението, предизвикано в Турция от забраната на митинги на негови привърженици в Европа, отбелязва агенцията.

Но тази риторика влоши отношенията между Турция и ЕС, които са важни търговски партньори и си сътрудничат по проблема за мигрантската криза и в борбата срещу тероризма.

През последните седмици турските лидери многократно заплашиха, че няма да прилагат вече споразумение с ЕС, сключено миналата година, което позволи рязко намаляване на потока от нелегални мигранти от турските брегове към  гръцките острови.

Ердоган спомена миналия месец за евентуално организиране на референдум, за да се реши дали Турция да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.