Вие сте тук

Тереза Мей планира обиколка в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в опит за постигане на консенсус за Брекзит

Дата на публикуване: 
сряда, 15 Март, 2017 - 12:11

Британският премиер Тереза Мей планира обиколка в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в опит да получи пълен консенсус, преди да задейства член 50 от Лисабонския договор, съобщи източник на вестник "Гардиън", цитиран от БНР.

Тереза Мей обяви, че ще информира официално Брюксел за началото на преговорите към края на месеца. Съобщението, че тя планира посещение в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, до голяма степен изяснява въпроса защо тя не бърза със задействането на член 50. От правителството не отрекоха, че принципно има план за подобна обиколка, включително даване на отговор на предложенията, свързани с Брекзит, направени от шотланското правителство.

В парламента Тереза Мей потвърди, че "предстои да бъдат свършени някои неща" преди обявяването на "развода" с ЕС. Говорител на "Даунинг стрийт" обаче нарече "спекулации" съобщенията за обиколка. Със сигурност обаче се очаква Тереза Мей и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис в близките дни да се срещнат с водещи бизнесмени, за да обсъдят подхода на Великобритания в преговорите с ЕС.

Днес Тереза Мей ще се яви в парламента, където ще отговаря на зададени въпроси.