Вие сте тук

Служители на ЕС Барозу да бъде разследван от Европейския съд

Дата на публикуване: 
вторник, 28 Февруари, 2017 - 11:19

Служители от институциите на ЕС са настояли бившият председател на Европейската комисия Жозе Барозу, който започна работа към американската инвестиционна банка Голдман Сакс, да бъде предаден на Европейския съд, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Искането на служителите е било изпратено до омбудсмана на ЕС Емили О'Райли, която днес ще открие допълнителна проверка. Предвижда се проверката да установи как ЕК е извършила оценката на поведението на Барозу.

Миналата година говорител на ЕК съобщи, че бившият председател (2004-2014 г.) на комисията Жозе Барозу се е обадил по телефона на настоящия ръководител на институцията Жан-Клод Юнкер, за да му съобщи, че поема пост в Голдман Сакс, след като банката разпространила тази новина. Банката поясни, че е наела за съветник Барозу на длъжността "неизпълнителен президент" на международния си филиал в Лондон.

По правилата на ЕК Барозу е преминал т. нар. период на охлаждане от 18 месеца, в които може да започне нова работа, след като е бил председател на комисията, само с изричното съгласие на институцията. Барозу приключи втория си мандат в ЕК на 31 октомври 2014 година. След изтичането на 18-месечния срок бившите еврокомисари или председатели на ЕК са свободни безусловно да започнат нова работа - в частния или в обществения сектор, но остават обвързани с правилата да не ползват информацията, до която са имали достъп в предишното им професионално качество, както и да спазват изискванията за почтеност и дискретност.

Според ЕК, на Барозу вече не са известни чувствителни данни. Впоследствие Юнкер предложи удължаване на периода за „охлаждане" на висшите служители на комисията. Юнкер уточни по-късно, че е възразил срещу назначението на Барозу в Голдман Сакс заради приноса на банката в предизвикването на световната икономическа криза.

Случаят бе предаден за проверка на етичния комитет на ЕК. Комитетът заключи, че макар и неморални, действията на Барозу са законни. Омбудсманът на ЕС очаква да установи с новата проверка дали комитетът е разпитал някого и дали е поискал да се запознае с договора на Барозу с банката.