Вие сте тук

Генералният секретар на ООН назначи Жан-Пиер Лакроа за шеф на операциите по поддържане на мира

Дата на публикуване: 
сряда, 15 Февруари, 2017 - 10:23

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера назначи френския дипломат Жан-Пиер Лакроа за нов шеф на операциите по поддържане на мира, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Гутериш обяви също, че американецът Джефри Фелдман, отговарящ за политическите въпроси в ООН, запазва поста си. Тези две длъжности на заместник-генерални секретари са сред най-престижните в световната организация, отбелязва агенцията.

Лакроа ще поеме поста от сънародника си Ерве Ладсу на 1 април, за първоначален период от една година. Ладсу, който оглавява операциите по поддържане на мира от шест месеца, отказа предложението на Гутериш да остане на поста.

Гутериш заяви в комюнике, че още в първите си дни начело на организацията е обявил реформа на стратегията на секретариата на ООН в сферата на поддържането на мира и сигурността. За тази цел той създаде екип начело с еритрееца Тамрат Самюъл, който до 1 юни т.г. трябва да представи доклад с препоръки. Преди да внесе каквито и да са изменения в съществуващата архитектура на ООН, генералният секретар смята да проведе консултации със страните членки.

"В очакване на тези изменения реших да продължа с една година пълномощията на членовете на ръководното звено, занимаващи се с въпросите на мира и сигурността. Съответно - на Джефри Фелтман като заместник-генерален секретар по политическите въпроси, на Оскар Фернандес-Таранко като помощник на генералния секретар по поддръжката на изграждането на мира и на Атул Харе като помощник на генералния секретар по полевата поддръжка", се казва в комюникето на Гутериш, цитирано от ТАСС.