Вие сте тук

Отпадат роуминг таксите в ЕС

Дата на публикуване: 
сряда, 1 Февруари, 2017 - 10:55

Правителствата и институциите на Европейския съюз тази нощ са постигнали окончателно споразумение по техническите условия за отпадане на роуминг таксите от това лято. Това предава кореспондентът на БНР в Брюксел, позовавайки се на информация от Малтийското ротационно председателство.

Между евродепутатите и представителите на държавите-членки, съвместно с Европейската комисия, е постигната договореност за реформа на цените. Мобилните оператори ще се таксуват взаимно, за да си използват мрежите си при новите условия. Така ще се предостави възможност надценките в сметките за мобилен телефон на пътуващите в чужбина граждани да бъдат премахнати от 15 юни.

Кореспондентът уточнява, че споразумението трябва формално да бъде гласувано на заседания на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент.

По-късно от българското председателство на Европейската комисия определиха постигнатата договорка за максималните цени като пробив в преговорите, които са продължили и през нощта.

Европейският парламент и страните-членки са се договорили за максималните цени, които телекомите могат да налагат един на друг за достъп до мрежите им.

Евродепутатът Паул Рубих обясни, че е премахната и последната пречка пред принципа "роуминг като у дома". По думите му по-ниските цени на едро дават свобода на действие на операторите да предложат по-ниски цени на потребителите. Рубих е категоричен, че държат твърдо на обещанието си към потребителите, че през лятото таксата за роуминг ще отпадне. Рубих е преговарящ от страна на Групата на ЕНП за това законодателство.

В съобщението до медиите се обяснява, че от 15 юни тази година операторите в ЕС не могат да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг. От 1 януари 2018 г. цената ще падне на 6 евро. Цените ще паднат още - на 4.5 евро за гигабайт от 2019 г., 3.5 евро през 2020 г., 3 евро през 2020 г. и 2.5 евро през 2022 година.

Много страни-членки получиха критики от Рубих за отношението си по време на преговорите. Той подчерта, че искат повече конкуренция между доставчиците на услуги, тъй като единствено това ще доведе до по-добри услуги и по-ниски цени на потребителите. Евродепутатът е категоричен, че искат напълно функциониращ единен цифров пазар. По думите му обаче министрите на съобщенията на някои страни-членки все още изглежда се грижат повече за държавните телекоми в страните си, отколкото за ползите на гражданите.