Вие сте тук

Новото председателство на Съвета на ЕС: малтийските депутати споделят очакванията си

Дата на публикуване: 
вторник, 3 Януари, 2017 - 16:37

Малта поема от Словакия ротационното председателство на Съвета на ЕС, като през следващите шест месеца тя ще определя дневния ред и ще търси компромиси между европейските правителства. Малката островна държава се изправя пред редица предизвикателства, сред които са миграционната криза в Средиземноморския регион, външнополитическите напрежения и очакваният старт на преговорите за Брекзит. Прочетете какво мислят малтийските депутати в Европейския парламент за започващото председателство на Съвета.

Дейвид Каза (ЕНП)

Малтийското председателство идва в решителен момент за ЕС - предстоят важни избори във Франция и Холандия, а Великобритания се очаква да задейства член 50 за оттеглянето си от ЕС. Брекзит е без съмнение безпрецедентно предизвикателство - начинът, по който ще подходим към тези сложни преговори, ще определи как ще изглежда ЕС в следващите десетилетия.

Проблемите на сигурността и миграцията трябва да останат на преден план за ЕС. Надявам се и очаквам да бъде поставен по-голям акцент върху общата ситуация в Средиземноморския регион, тъй като сигурността и маршрутите за незаконна миграция остават огромно предизвикателство, по което трябва да се действа решително.

Растежът и работните места остават главен приоритет за ЕС като цяло. Макар че безработицата в ЕС намаля през последните три години, различията в данните за заетостта между регионите остават големи.

Роберта Мецола (ЕНП)

Малтийското председателство е нещо, за което работихме здраво като нация и това ще бъде един източник на гордост за Малта и Гозо.

Като депутат, като малтийка, искам председателството да постигне най-добрите резултати за Европа и за Малта. В идните месеци, вероятно повече от преди, ние ще трябва да приближим Европа към гражданите и да покажем защо имаме нужда от Европа и от ценностите, на които държим.

Европа има нужда от подкрепата на хората и аз се надявам, че малтийското председателство ще донесе тази подкрепа.

Терез Комодини Какиа (ЕНП)

Най-голямото предизвикателство, с което ЕС трябва да се захване, е гарантирането на гражданската ангажираност в европейските въпроси, както и насочването на работата на институциите за решаване на трудностите, пред които се изправят гражданите. Казвам това, без да подценявам предизвикателствата, свързани с Брекзит и с избора на Доналд Тръмп в САЩ.

Бих искала малтийското председателство да даде принос за решаването на тези проблеми, както и да постигне напредък по досиетата относно единния цифров пазар. Постигането на споразумение и приключването на законодателните файлове ще гарантира, че ЕС разполага с правната рамка и с инфраструктурата, които могат да направят възможностите в цифровата област реалност.

Алфред Сант (С&Д)

Най-голямото предизвикателство е съхраняването на чисти канали за добронамерена комуникация между страните-членки и Великобритания, когато започнат преговорите за Брекзит. ЕС, както и останалия свят, ще трябва да се опита да приеме съществуването на безпрецедентна несигурност. Нещата ще трябва да бъдат управлявани прозрачно по разбираем и внимателен начин.

За Малта ще бъде голямо предизвикателство въпреки размера си да се захване компетентно с административните и политически усложнения, които ще възникнат. Уверен съм, че това ще бъде постигнато. Като цяло, бих искал да видя напредък по политиките относно имигрантите и Средиземноморието.

Мириам Дали (С&Д)

Най-големите предизвикателства произлизат от политическите събития в Европа, включително Брекзит и изборите в страни от ЕС, които могат да променят динамиката на Европейския съюз. Сред приоритетите на председателството със сигурност е напредъкът в европейската имиграционна политика. Ние имаме нужда от политика за предоставяне на убежище, която гарантира солидарност и достойнство при преселването. Други важни теми в областите, по които аз работя, са кръговата икономика и намаляването на вредните емисии, роумингът и достъпът до безжичен интернет, както и европейската политика относно втечнения природен газ.

Марлене Мици (С&Д)

Да председателстваш ЕС за пръв път е сложно за по-малките страни, а да председателстваш в такива бурни времена ще направи работата още по-сложна за Малта. През следващите шест месеца трябва да поставим гражданите в центъра на европейската политика. Европа трябва да започне да се вслушва в своите жители и да действа по въпросите, които ги тревожат и които ги вдъхновяват. По време на малтийското председателство бих искала да видя напредък във важни области като миграцията, единния цифров пазар, сигурността и социалното приобщаване.