Вие сте тук

Британската прокуратура разследва кампанията за излизане на Великобритания от ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 8 Ноември, 2016 - 15:28

Лидери на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз може да бъдат вкарани в затвора, ако се докаже, че са нарушили избирателния закон, поднасяйки подвеждаща информация на гласувалите в референдума, съобщава БНР.

Британската кралска прокуратура разглежда оплакване, че гласоподавателите в референдума са били подведени от кампанията за напускане на организацията, която е нарушила избирателния закон. Обвиненията са внесени в канцеларията на главния прокурор Алисън Сондърс от група адвокати и обикновени граждани, подкрепени от професор Боб Уот, експерт по избирателно право в Университета в Бирмингам. Боб Уот заяви за Асошиейтед прес, че когато хората гласуват в референдум, на тях трябва да им бъде поднасяна истината, а не да бъдат подвеждани и лъгани.

Екипът твърди, че кампанията за напускане е изопачила истината с твърденията, че Европейският съюз струва на британския данъкоплатец 350 милиона паунда седмично, както и че Турция ще се присъедини към съюза. Друго обвинение е, че кампанията си е послужила с имената на видни личности и компании, за които е твърдяла, че подкрепят напускането на съюза, а това не отговаря на истината.

Кампанията за оставане също не е подмината в критиките на екипа, но внеслите обвиненията смятат, че тя далеч не е нарушила закона в такава степен, както привържениците на напускане на съюза.

Ако прокуратурата прецени, че лидерите на кампанията за напускане на Европейския съюз са нарушили избирателния закон, някои от тях, включително настоящият външен министър Борис Джонсън, могат дори да бъдат вкарани в затвора.