Вие сте тук

Европейският парламент подкрепи Комисията за решението относно Apple

Дата на публикуване: 
четвъртък, 15 Септември, 2016 - 10:21

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер получи широка подкрепа от евродепутатите по време на дебата относно решението на Комисията, според което данъчните облаги, които Ирландия е предоставила на Apple Inc., позволявайки на компанията да плаща значително по-малко данъци, от други компании, представляват незаконна държавна помощ. Това съобщи пресслужбата на ЕП вчера, 14 септември.

Някои евродепутати критикуваха плановете на „Епъл“ и Ирландия да обжалват решението, според което Ирландия трябва да си възстанови 13 млрд. евро в неплатени данъци, плюс лихви. Г-жа Вестагер призна, че те имат право да обжалват, като добави: „Но решението, което взехме, е солидно и ние ще го защитим в съда.“

Г-жа Вестагер призова за повече прозрачност относно основните данни на мултинационалните компании. Тази информация трябва да стане обществена, каза тя, като посочи скорошното предложение на Комисията за обществено докладване страна по страна относно броя персонал, реализираните печалби и платените данъци на компаниите.

Допълнителна информация

Комисията изчисли, че селективното отношение на ирландските данъчни власти е позволило на „Епъл“ да плаща ефективна корпоративна данъчна ставка от 1% от европейските си печалби през 2003 г., което е намаляло до 0.005% през 2014 г.

Комисията смята, че това е незаконно според правилата на ЕС за държавни помощи, защото дава на „Епъл“ значително предимство спрямо други компании, подлежащи на същите национални данъчни правила.

Комисията реши, че Ирландия трябва да си събере неплатените от „Епъл“ данъци от 2003 до 2014 г., възлизащи на 13 млрд. евро, плюс лихвите. Ирландия оспорва това решение.

След изслушвания на представители на мултинационални компании, включително „Епъл“, специалната комисия на ЕП за данъчните постановления, създадена в отговор на разкритията „Люкслийкс“ от ноември 2014 г., представи дълъг списък с препоръки за по-справедливо и прозрачно корпоративно данъчно облагане в Европа.