Вие сте тук

Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата за нов генерален секретар на ООН

Дата на публикуване: 
вторник, 30 Август, 2016 - 10:21

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация, предадоха световните агенции, като се позоваха на дипломати.

Според цитираните източници Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е събрал 11 гласа "насърчавам" при вота в 15-членния Съвет за сигурност, три гласа "не насърчавам" и един "без мнение", коментира БТА.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак се е изкачил на второ място, получавайки 9 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и един "без мнение".

След него се нареждат българският кандидат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, които са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Аржентинският външен министър Сусана Малкора е паднала на пето място, следвана от бившия македонски външен министър Сърджан Керим и бившия новозеландски министър-председател Хелън Кларк, която оглавява Програмата за развитие на ООН.

На последните три места сред десетимата останали в надпреварата кандидати се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият молдовски външен министър Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

Гутериш спечели и предишните две неофициални гласувания в Съвета за сигурност.

Процесът ще продължи, но датата на следващото гласуване още не е определена. Според съществуващите правила, за да бъде назначен за генерален секретар на ООН, даден кандидат трябва да получи подкрепата на 9 от страните в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това името на кандидата трябва да бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание на ООН, посочва ТАСС.