Вие сте тук

11 души загинаха при взрива на камион бомба в турския град Джизре

Дата на публикуване: 
петък, 26 Август, 2016 - 16:04

Загиналите при взрива на камион бомба в турския град Джизре вече са 11, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Ранени са 78 души.

След днешния атентат, Висшият съвет по радио и телевизия на Турция временно забрани в интерес на обществената сигурност съобщаването на определени подробности и излъчването на фото и видео материали, свързани с престъплението и действията на органите на реда.

Джизре е в югоизточната провинция Ширнак – на границата със Сирия и Ирак, и в района живее значителна кюрдска общност. Сградата на полицията, близо до която е станала експлозията, е напълно разрушена, съобщи Ройтерс. Според държавните турски медии зад атаката стои Кюрдската работническа партия.

Групировка, смятана за военното крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за самоубийствения атентат в град Джизре днес,съобщи близката до кюрдските бойци агенция Фърат, цитирана от БТА.

Групировката Сила за народна отбрана (с кюрдски акроним HPG) е обявила, че е извършила самоубийствения атентат в знак на протест срещу изолацията на кюрдския бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда затвор в Турция.

Същевременно организацията поема отговорност и за вчерашното нападение в Артвин, Североизточна Турция срещу кортежа на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, уточнявайки, че той не е бил конкретна мишена.
Лидерът на водещата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), не пострада при нападението, в което кюрдски бунтовници откриха огън срещу неговия кортеж.

Кюрдската групировка пояснява, че бойците й са се целели във военния конвой, предвождащ колоната цивилни автомобили, в която е бил и Кълъчдароглу. В съобщението се отбелязва, че макар колата, в която опозиционният лидер пътувал, да е била в обсега на бойците, те не са стреляли по нея.