Вие сте тук

Номинираният от Великобритания еврокомисар ще отговаря за сигурността в ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 2 Август, 2016 - 13:29

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил да даде портфейла на сигурността на ЕС на номинирания от Великобритания нов еврокомисар Джулиан Кинг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън номинира Джулиан Кинг за представител на Великобритания в Европейската комисия на мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума на 23 юни.

Сред задълженията на Кинг ще бъде изготвяне на отговор на ЕС в борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, каза Комисията.

Номинацията на Кинг трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.

Джулиан Кинг ще съдейства за прилагане на петгодишната европейска програма за сигурност, която бе приета от Комисията през април, предаде Франс прес.

Портфейлът на Кинг е нов и допълва вече съществуващи, се уточнява в изявлението на Комисията.

Кинг е прекарал по-голямата част от кариерата си в Европа, а от 1 февруари 2016 г. е посланик на Великобритания във Франция.

Бил е началник на кабинета на британците Питър Манделсън (търговия) и Катрин Аштън (дипломация) в Европейската комисия в периода 2008-2009 г, както и посланик на Великобритания в Ирландия.

Портфейлът на предшественика на Кинг - Джонатан Хил бе за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Той бе разпределен между еврокомисарите Валдис Домбровскис (Латвия) и Пиер Московиси (Франция).

Ако номинацията му бъде потвърдена от Европейския парламент и одобрена от страните членки на ЕС, Джулиан Кинг ще работи под ръководството на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Работата му ще допълва тази на комисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Друго задължение на Кинг ще е да улесни споделянето на разузнавателна информация в обстановка на поредица от терористични нападения в ЕС, макар и областта му на работа да е предимно отговорност на националните правителства на ЕС, отбелязва ДПА.

Великобритания приветства решението на ЕК да натовари британския кандидат за еврокомисар Джулиан Кинг с изготвяне на програмата на ЕС за борба с тероризма и насърчаването на споделянето на разузнавателна информация, предаде Ройтерс.

"Приветстваме това решение на председателя на ЕК. Сигурността е жизненоважен въпрос за всички страни членки и сътрудничеството в ЕС може да помогне за по-добрата ни защита от различните заплахи, пред които сме изправени", каза говорителка на премиера Тереза Мей.