Вие сте тук

България и Румъния са последни по иновации в ЕС

четвъртък, 14 Юли, 2016 - 15:23

Днес, 14 юли, Комисията публикува резултатите от сравнителния анализ на европейските иновации, регионалния сравнителен анализ на иновациите и Инобарометър за 2016 г., съобщи информационната служба на ЕС Рапид.

Основните изводи: ЕС постепенно настига Япония и САЩ, Швеция отново е иновационен лидер, а Латвия напредва с най-бързи темпове.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, заяви: Искам Европа да е място, където МСП и стартиращите предприятия с новаторско мислене преуспяват и се разрастват на единния пазар. За това са необходими съгласувани усилия. На равнището на ЕС трябва да опростим нормативната уредба за ДДС, да адаптираме правилата за обявяване в несъстоятелност, да осигурим по-достъпна информация за нормативните изисквания и да работим за приемането на по-ясна и по-благоприятна за МСП нормативна уредба за интелектуалната собственост. Трябва също да продължим да адаптираме единния пазар, за да може новаторски услуги — като икономиката на споделянето — да намерят своето място в него.

Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите, допълни: Водещите държави и региони подпомагат иновациите с комплексна политика — с инвестиции, образование и гъвкави условия на труд, с които публичната администрация доказва на практика, че зачита ценния принос на предприемачеството и иновациите. От своя страна Комисията също насърчава иновациите във всички области на политиката. Освен това чрез Плана за инвестиции за Европа, по който са предвидени 315 млрд. евро, и чрез съюза на капиталовите пазари ще осигурим по-добър достъп до частно финансиране. Създаваме и нов Европейски съвет по иновациите.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу отбеляза: Благодарение на стратегиите за интелигентна специализация държавите членки и регионите могат да оползотворят конкурентните си предимства в областта на научните изследвания и иновациите и да развиват сътрудничеството между бизнеса и университетите. Те са своеобразен компас за иновативни дългосрочни инвестиции, които могат да разчитат на подкрепа от европейските структурни и инвестиционни фондове и други източници на финансиране от ЕС. Това значително ще улесни прехода на Европа към икономика, основана на знанието.

Ето и основните констатации от трите доклада, публикувани днес:

  • Швеция отново е на първо място в областта на иновациите в ЕС. След нея се нареждат Дания, Финландия, Германия и Нидерландия.
  • Списък на водещите държави в ЕС в отделни области, свързани с иновациите: Швеция — човешки ресурси и качество на изследователската дейност в университетите; Финландия — финансова уредба; Германия — частни инвестиции в областта на иновациите; Белгия — мрежи за иновации и сътрудничество; Ирландия — иновации в малките и средните предприятия.
  • С най-бързи темпове в областта на иновациите се развиват Латвия, Малта, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство.
  • Регионални иновационни центрове има и в държави с умерени постижения в областта на иновациите: Пиемонт и Фриули-Венеция Джулия в Италия, Баската автономна област в Испания и Братиславски край в Словакия.
  • Основният фактор за водещи позиции в областта на иновациите е да се създаде балансирана система за развитие на иновациите, която съчетава в подходяща степен публични и частни инвестиции, конструктивни партньорства за иновации между предприятията и академичните среди, солидна основа в образованието и отлични научни достижения. Иновациите трябва да имат икономическо изражение — продажби и износ на иновативни продукти, както и участие в заетостта.
  • Специализацията в главни базови технологии (ГБТ), особено авангардни материали, промишлени биотехнологии, фотоника и усъвършенствани производствени технологии, е фактор за по-добри резултати в областта на иновациите на регионално равнище.
  • Очакванията са през следващите две години ЕС да постигне още по-добри резултати в областта на иновациите. През следващата година повечето дружества смятат да заделят за иновации същите или още по-големи средства. Предприятията в Румъния, Малта и Ирландия са най-склонни догодина да инвестират повече за иновации.

Според публикувания неотдавна доклад Показатели в областта на науката, изследванията и иновациите в ЕС съществува недвусмислена връзка между растежа в ЕС и инвестициите в областта на изследванията и иновациите. Както се подчертава в доклада, изключително важно е усилията за повече инвестиции в тази област да продължат. Информация за дейността на Комисията в подкрепа на иновациите можете да намерите в последния раздел от често задавани въпроси.

Сравнителният анализ на европейските иновации се изготвя ежегодно и съпоставя ефективността на изследванията и иновациите в държавите от ЕС и избрани трети държави. В доклада за 2016 г. за пръв път е включен раздел с прогнози, в който се разглеждат най-новите процеси, тенденции и очаквани промени.

Регионалният сравнителен анализ на иновациите допълва сравнителния анализ за европейските иновации с оценка на резултатите по региони.

Инобарометърът показва последните тенденции и нагласи в иновационните дейности на предприятията в държавите от ЕС, в Швейцария и САЩ.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.