Вие сте тук

Меркел поиска Великобритания бързо да уточни отношенията си с ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 12 Юли, 2016 - 11:11

Изборът на Тереза Мей за нов лидер на консервативната партия и министър-председател на Великобритания предизвика вълна от реакции в международната политическа общност, съобщава БНТ.

Мей ще встъпи в длъжност утре, след като досегашният премиер на страната Дейвид Камерън представи оставката си на нейно величество кралица Елизабет Втора.

Американският президент Барак Обама обяви подкрепата си за избора на британските консерватори и изрази увереност, че добрите отношения между Обединеното кралство и Съединените щати ще останат такива. Това съобщи на официална пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Джош Ърнест, говорител на Белия дом: "Президентът е напълно уверен, че връзката между Съединените щати и Великобритания е специална и независима от личностите на лидерите на политическите партии в страната. Той смята, че с Тереза Мей ще могат да се координират ефективно не само за да запазят, но и да разширят връзките между двете страни."

В друго свое официално изявление Обама заяви, че приема решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и че не разчита резултатът от вота на британците да бъде обърнат.

Германският канцлер Ангела Меркел на свой ред призова Лондон бързо и точно да уточни взаимоотношенията си с блока.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Обединеното кралство трябва бързо да изясни как иска да оформи бъдещите си взаимоотношения с Европейския съюз. От германска гледна точка мога само да подчертая, че Великобритания е желан търговски партньор. Но Европейския съюз и оставащите 27 държави в него трябва да защитят своите собствени интереси."

Думите на Меркел срещнаха одобрението на редица политически фигури в Европа. Очаква се Тереза Мей да говори по-подробно относно програмата на Великобритания за излизане от Европейския съюз под нейно ръководство след встъпването си в длъжност в сряда.