Вие сте тук

Мария Габриел: Има конкретни текстове в споразуменията, които позволяват на Турция такъв тип действия

Дата на публикуване: 
петък, 17 Юни, 2016 - 10:11

За нас най-важното е, когато има споразумение за реадмисия, то да бъде спазвано. Не бива обаче да правим прибързани изводи.  В споразумението на Турция с ЕС е упоменато, че през първите 3 години от приложението му, турската страна има право да фиксира броя мигранти от трети страни, които приема обратно на своя територия. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът Мария Габриел по повод отказа на Турция да приеме обратно от България 200 нелегални мигранти.

Това не важи единствено за мигрантите от трети страни, с чиито страни Турция има договори за реадмисия. Така че, за мен, преди да правим прибързани изводи, е много важно да имаме информация какви са хората, за които се е получил отказ. Има съвсем конкретни текстове в споразуменията, които позволяват на турската страна такъв тип действия. Важното е да остане диалогът. Точно заради това всяка дума в момента е важна.

ЕС има инструменти за реакция, включително и ясни текстове в споразумението, ако, хипотетично, Турция откаже реадмисия без обяснение или в нарушение на договореностите, подчерта Габриел. Тя коментира и обвързването на споразумението с визовата либерализация за турските граждани:

Цялото интервю може да чуете тук.