Вие сте тук

Вече се приемат заявления за европейската награда за достъпни градове за 2017 г.

сряда, 1 Юни, 2016 - 16:18

Днес Европейската комисия обявява началото на конкурса за наградата „Достъпен град“ за 2017 г. – европейската награда за градове, които са достъпни за хора с увреждания и възрастни. Градовете от ЕС с население над 50 000 жители са поканени да подадат заявленията си до 8 септември 2016 г. (полунощ брюкселско време).

Тази година наградите ще бъдат връчени на пет града от ЕС на церемония по време на годишната конференция по повод на Европейския ден на хората с увреждания в Брюксел на 29 ноември 2016 г. Спечелилите градове ще бъдат наградени за техните усилия да направят по-лесен достъпа на хора с увреждания и възрастни до обществени и частни места, като сгради, детски площадки за игра, работна среда, обществен транспорт и комуникационни технологии. Наградата „Достъпен град“ се организира от Европейската комисия съвместно с Европейския форум на хората с увреждания.

Две специални отличия

В седмото издание на наградата „Достъпен град“ ще бъдат връчени първа, втора и трета награда, както и две специални отличия:

  • Специалното отличие „достъп до работа“ ще се дава за усилията, положени от градовете, за да се гарантира, че услугите за обществена заетост, както и инициативите от частния сектор, улесняват достъпа до работа и правят информацията относно работните места достъпна за хората с увреждания. Например това могат да бъдат инициативи, които увеличават възможностите за трудова заетост за хора с увреждания чрез подобряване на достъпността на работното място или в транспорта, за да се гарантира достъпът за всяка част от пътуването от дома до работното място.
  • Специалното отличие „достъпни интелигентни градове“ ще е признание за усилията на градовете да гарантират, че са станали „интелигентни“ в приобщаващ план, като в частност гарантират, че техните технологии, потребителски интерфейси и свързани услуги са достъпни за хората с увреждания благодарение на подхода „дизайн за всички“.

80 милиона хора с увреждания

В ЕС има около 80 милиона хора с увреждания. Този брой ще нараства със застаряване на населението на ЕС. Вследствие на това става все по-важно да се създават пространства, в които хората могат да живеят независимо и с достойнство през целия си живот.

От 2010 г. наградата „Достъпен град“ отличава градове за създаването на по-достъпни и приобщаващи среди във всички сфери на живота. През последните шест години над 250 града са кандидатствали за наградата, като са били наградени 33 от тях. Добри примери за проекти се наблюдават всяка поредна година, показвайки нагледно ентусиазма и ангажираността на градовете.

Наградата е част от по-широките усилия на ЕС за създаване на Европа без бариери. Подобрената достъпност съдейства за премахване на многобройните бариери, с които хората с увреждания продължават да се сблъскват в ежедневието си при използването на транспорт, достъпа до информация или воденето на независим живот.

Съгласно Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания достъпността е един от основните стълбове на Стратегията на Европейския съюз за хората с увреждания за периода 2010–2020 г., която цели създаването на Европа без бариери за всички.

В последното издание Милано (Италия) е победителят за наградата „Достъпен град“ за 2016 г. Висбаден (Германия) получи второто място в знак на признание на усилията за създаване на град, който е достъпен за всичките си жители. Тулуза (Франция) спечели третата награда, както и първоначалното специално отличие за това, че е „Интелигентен град“, поради поетия ангажимент към хората с увреждания и възрастното население на града чрез средствата на технологиите и създаването на оперативна група за тази цел. Васа (Финландия) получи специално отличие за ангажираност във връзка с подобряване на работната среда за възрастното население и за хората с увреждания, а Капошвар (Унгария) получи специално отличие за ангажираност за постигане на подобрения.

Как да кандидатствам?

Кандидатурите трябва да се направят чрез попълване и подаване на онлайн заявлението за кандидатстване (на английски, френски или немски) не по-късно от 8 септември 2016 г. Ръководни насоки и правилата за участие са налични на всички официални езици на ЕС тук:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_bg.htm

Как се избират кандидатите?

До три града ще бъдат избрани от национално жури във всяка държава въз основа на критериите за оценка, предоставени от Европейската комисия. Тези национални кандидати след това ще бъдат оценени от европейско жури.

За повече информация относно същността на наградата „Достъпен град“:

Искате ли проектите на града ви да бъдат представени в следващата брошура на наградата „Достъпен град“? Ако искате да споделите опита си и дейностите си с други градове, прочетете повече за наградата „Достъпен град“ на адрес:

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=15399&langId=bg

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.