Вие сте тук

Отново се отглага идването на европейски прокурори в България

Дата на публикуване: 
понеделник, 30 Май, 2016 - 07:49

Поради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво, посещението на четиримата магистрати, които трябва да извършат независим анализ на Прокуратурата, се отлага с няколко седмици, гласи  съобщение на Министерство на правосъдието.

Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата на Република България.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици.

В същото време днес започна редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник генералния секретар на Европейската комисия г-жа Параскевия Миху. Днес и утре предстоят срещи с представители на всички институции, които имат отношение към механизма.

Очакваше се на 30 май да започне едноседмична визита на четирима европейски прокурори, които ще анализират дейността на българските си колеги. Прокурорите, които са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция, са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания, съобщава БНТ.Те ще работят заедно с експерти от Европейската комисия. До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел от края на януари. Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов.

В рамките на следващата седмица четиримата обвинители ще имат срещи с български прокурори, ще направят проверка и на конкретни дела. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието.Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца. В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.