Вие сте тук

България може да стане основна транзитна страна за бежанците

Дата на публикуване: 
четвъртък, 19 Май, 2016 - 10:53

България може скоро да се превърне в основна транзитна страна за бежанците от Близкия изток, които се стремят да достигнат Западна Европа, съобщава германският в. "Билд", съобщава „Дарик”.

Изданието се позовава на поверителен доклад за борба с незаконната миграция на федералната криминална полиция, федералната разузнавателна служба и федералната полиция на Германия. В него се отбелязва, че заради увеличаващия се бежански поток българското правителство възнамерява да построи повече заграждения по границите с Турция и Гърция.

"Заради провежданите в Егейско море мерки групите за превозване на бежанци по-силно се съсредоточават върху пътя от Турция през България към Западна Европа", се казва в документа.

Според германските правоохранителни органи България засега показва "политическа решителност да противодейства на възможна промяна на маршрутите и незаконното превозване на бежанци", но данните за мигрантите свидетелстват за значителен "недостиг на контрол при влизане в страната" и "засилване на дейността на контрабандистите".

Властите в Германия предупреждават, че българската гранична полиция скоро може да започне да изпитва трудности заради недостиг на финансови, кадрови и материални ресурси.