Вие сте тук

Разговори в парламента за промените в Изборния кодекс

Дата на публикуване: 
вторник, 26 Април, 2016 - 10:34
Тема: 

11:16 - Предизборната кампания остава 30, а не 21 дни, съобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след 2-часова среща на шефовете  на парламентарни групи с премиера Бойко Борисов. Това съобщи информационният сайт http://vevesti.bg/.

Обсъдено е било в чужбина да се разреши частично гласуване и на други места, не само в посолства и консулства.

От РБ са предложили да се разкриват максимум до 50 секции в конкретна държава по преценка на МС.

„Смятаме, че това е балансирано решение, защото е въпрос на сигурност, за да може държавата обезпечи тези секции със служители, които да гарантират честността на вота. Освен това въпросът е финансов“, заяви Найден Зеленогорски.

Той подчерта, че всички държави, с изключение на Турция, разкриват не повече от 50 секции.

От Патриотичния фронт, чието беше предложението да се гласува само в дипломатически представителства, пак изразиха резерви, като подчертаха, че ще обсъдят отново предложението на РБ и си запазват правото да направят свое.

„В последните дни се говори, че това е едва ли не е задкулисие, за да се ограничат правата на българите в чужбита. Моля, тези които се упражняват по тази тема да разберат – целта да се контролира създаването на секции е да гарантираме националната сигурност, защото има фактори, които влияят върху политическия живот в България и това е над всякакви други амбиции и емоции“, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че не се притесняват от вота на българи, които живеят в Европа, Нова Зеландия или Австралия, а от „едни други хора, които гласуват под диктовката на чужда държава“.

Приетите промени в Изборния кодекс породиха недоволство и протести на българите в страната и чужбина. Гражданите са против разделянето на референдумите и изборите, задължителния вот и заради решението сънародниците ни в чужбина да гласуват единствено в посолствата и консулствата. Хората протестират и срещу странното решение гласовете "Против всички" да наливат гласове в полза на големите партии.

В края на миналата седмица от АБВ заплашиха, че ако промените, приети досега, останат в този си вид, ще оттеглят подкрепата си от кабинета "Борисов". Премиерът Борисов е склонен на диалог, на който да се изясни и ще остане ли задължителното гласуване.

Тази сутрин, в 9:00 часа, Бойко Борисов започна среща в Народното събрание с партиите, подкрепящи правителството. Разговорите са преди началото на извънредното заседание, на което парламентът ще продължи да гласува промените в Изборния кодекс. За участие в срещата са поканени ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.