Вие сте тук

Приключиха първите публични изслушвания на кандидати за поста генерален секретар на ООН

Дата на публикуване: 
петък, 15 Април, 2016 - 10:28

В централата на ООН в Ню Йорк приключиха първите публични изслушвания на кандидати за поста генерален секретар на световната организация след 18 часа въпроси и отговори към девет кандидати, предаде ДПА, цитирана от радио Дарик.

Тези изслушвания са важна мярка за осигуряване на публичен поглед над кандидатите за следващ шеф на ООН. Досега най-висшият пост в световната организация се определяше с тайни преговори и задкулисни сделки между петте постоянни членки на Съвета за сигурност през последните 70 години, отбелязва ДПА.

Деветимата кандидати, смятани за фаворити, сред които е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отговаряха на въпроси на представители на страните членки на ООН в продължение на два часа всеки.

Сегашният председател на Общото събрание на ООН, датчанинът Могенс Люкетофт, който ръководеше изслушванията, заяви, че е впечатлен от новата прозрачност въпреки скептицизма на някои страни членки, които се съмняват, че тези публични изслушвания ще имат особено влияние върху крайния резултат.

"Това вече направи разлика - установихме нов стандарт на прозрачност, който има потенциала да повлияе на крайния резултат в подбора на генералния секретар", каза Люкетофт.

Очаква се Съветът за сигурност да организира гласувания от юли и да препоръча на Общото събрание един кандидат за поста генерален секретар до края на септември.

Новият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.